A Stora Enso az Asia Pulp and Paper (APP) négy kínai gyárát akarja megvásárolni, de érdeklődik az üzemek iránt a japán Oji Corp. is. A Kauppalehti finn üzleti napilap értesülése szerint az ügylet révén 2,8 millió tonnás kapacitással a világ legnagyobb finompapírgyártója jönne létre. Hírügynökségi beszámolók az üzlet értékét 3--10 milliárd svéd koronára (átszámítva 0,32--1 milliárd dollárra) teszik.
A konszern Magyarországon is terjeszkedik: várhatóan az idén júniusban adják át a Stora Enso Packaging Csomagolóeszköz-gyártó Kft. üzemét az M1-es mentén lévő ipari park területén, Páty mellett -- tájékoztatta lapunkat a cég magyarországi képviselője. A 6-7 millió eurós beruházással készülő üzemben speciális hullámdobozokat fognak gyártani, az ötven főt foglalkoztató gyár kapacitása évi hét-nyolc ezer tonna körüli.
A finn konszernnek ezenkívül két másik érdekeltsége van Magyarországon: a Stora Enso termékek hazai értékesítésével foglalkozó Stora Enso Hungary Kft., és a nagykereskedelmet lebonyolító Papyrus Hungária Rt.-- mindkettő, valamint az épülő üzem teljes egészében a Stora Enso tulajdona. A higiéniai papírtermékek kivételével a konszern a papíripar valamennyi termékét forgalmazza Magyarországon, éves forgalma meghaladja a 15 milliárd forintot. Ezzel a hazai fogyasztás több mint 10 százalékát fedezi, az importot tekintve viszont a legnagyobbak.
A Papyrus tavaly megduplázta, 55-60 ezer tonnára növelte itteni eladásait. Emri Gussi vezérigazgató szerint a térség és Nyugat-Európa piaca között már egyre kevésbé célszerű különbséget tenni, hiszen a kelet-európai gazdaságok felzárkózóban vannak, nincs hiány keresletben. Igaz, a magyar vevők például a nyugatiaknál nagyobb fizetési határidővel szeretnek dolgozni. A cég magyarországi helyzetét stabilnak érzékeli. Ám versenytársának tekinti a szakma minden nemzetközi óriását (International Paper, UPM Kymmene stb.), s persze tény, hogy belföldi gyártóval (Neusiedler) sem könnyű versenyre kelnie.
A tavalyi felfutást az idén várhatóan nem tudja megismételni a Papyrus, de Emri Gussi ígéretesnek érzi a csomogaló- és a finompapírok iránti keresletet, növekvő az irodai termékek piaca is, és bőségesen van vevő napilappapírra is.
A Stora persze belföldön is nagy átalakításokra készül, hogy javítsa versenyképességét, korszerűsítse termelését, s bezárja azokat az üzemegységeket, amelyek hosszú távon nem nyereségesek. A világ jelenleg második legnagyobb papírgyártó társasága egy évi 400 ezer tonna kapacitású új gépsort tervez üzembe helyezni a belgiumi Langerbrugge településen lévő gyárában, az új gépen újságnyomó papírt, valamint időszaki kiadványok és reklámanyagok számára alkalmas magazinpapírt fognak előállítani újra feldolgozott hulladékpapírból. Ezzel egy időben kivonnak a forgalomból két régebbi, összesen 230 ezer tonna kapacitású gépet ugyancsak a belga településen és a finnországi Summában, valamint bezárnak egy 140 ezer tonna kapacitású mázolóegységet a svédországi Nymöllában, s így kapacitás szabadul fel a mázolatlan papírok gyártása számára.
A langerbrugge-i beruházás várhatóan 430 millió eurót vesz igénybe. Az építkezés hamarosan kezdődik, az újrahasznosított papírt felhasználó gépet várhatóan 2002 végén helyezik üzembe. A társaságnak egyébként már vannak Ázsiában érdekeltségei, Kínában, Indonéziában és Thaiföldön, s tavaly nagy lépést tett előre az észak-amerikai piacon az USA-beli Consolidated Papers megvásárlásával.