Tíz évvel ezelőtt csupán 1500-féle gyógyszer és gyógyhatású készítmény volt forgalomban, ma közel hatezerféle medicina kapható a patikákban. Felmérések szerint naponta mintegy 500 ezer ember fordul meg az ország patikáiban. A készítmények többsége vény nélkül hozzáférhető. Mivel a betegek enyhébb panaszok esetén először a gyógyszerészt és nem az orvost keresik fel, jelentősen megnőtt a patikusok szerepe és felelőssége -- hangsúlyozta Samu Antal, a MOSZ elnöke. Arról is tájékoztatott, hogy több mint 1500 gyógyszerésznek szerveznek továbbképzést.
A betegtájékoztatás kötelezettsége olyan szakmai felkészültséget igényel, amelynek megteremtéséhez széles körű összefogásra és az ügyben érintett szervezetek együttműködésére van szükség. Ezért kérte fel a MOSZ a Janssen-Cilag céget, hogy az ismert gyógyszerhatástani csoportok bemutatásával nyújtson segítséget a gyógyszerészek szakmai továbbképzéséhez. Az orvosok és patikusok folyamatos szakmai továbbképzését egyébként miniszteri rendelet írja elő. Az elméleti és gyakorlati feltételek teljesítésének mérése pontozással történik. A képzési időszak tartama öt év.
A MOSZ és a Janssen-Cilag által közösen szervezett, most induló rendezvénysorozatot négy vidéki és egy budapesti helyszínen tartják. Február 24-én Pannonhalmán, március 3-án Ópusztaszeren, március 24-én Miskolcon, március 31-én Pécsett rendezik meg a szakmai fórumot, április 6-án pedig Budapestre várják az érdeklődőket. Összesen mintegy ezer gyógyszerész részvételére számítanak.
A továbbképzésen a gasztroenterológia, valamint a bőrgyógyászat szakemberei osztják meg ismereteiket és tapasztalataikat a megjelentekkel. Az országos szakmai pontszerző szeminárium résztvevői a rendezvényeket záró rövid teszt helyes kitöltésével 12 ponttal gyarapíthatják továbbképzési pontjaik számát -- közölte Dobi Etelka, a Janssen-Cila üzletágvezetője.