Az évtized közepéig mintegy 1,7 ezer milliárd vont, vagyis dollárra átszámítva hozzávetőlegesen 1,33 milliárdot kíván plazmatévé-fejlesztésre és -gyártásra fordítani a dél-koreai Samsung Electronics. Erre az időre a társaság tervei szerint világszerte 13 üzemben folyik majd az említett készülékek gyártása, Dél-Koreán kívül magyarországi, mexikói és kínai telephelyekkel -- derül ki a Reuters szöuli jelentéséből. A koreai cég szóvivője tegnap bejelentette, hogy a fent említett összegből 800 milliárd vont szánnak a gyártásra, 640 milliárdot a kutatás-fejlesztésre és mintegy 240 milliárdot juttatnak a termékek marketingjére.
A plazmagyártásba bekapcsolódható magyarországi üzem építése tavasszal kezdődött Gödön, a Samsung-csoport egy másik elektronikai cége, az SDI közreműködésével. Mint arról már korábban beszámoltunk, a két lépcsőben mintegy 170 millió dolláros befektetéssel jövő tavasszal induló üzemben kezdetben képcsöveket gyártanak majd. A koreai cégcsoport a gödi vállalkozásra külön céget is alapított 8,5 milliárd forintos alaptőkével, SDI Magyarország Rt. néven.
Ismeretes, hogy a Samsung már évekkel ezelőtt beindította hagyományos színestévé-gyártását Magyarországon, az 1989-ben alapított Samsung Electronics Magyar Rt. keretén belül. A jászfényszarui üzem, ahol jelenleg évi 2 millió készüléket állítanak elő, ma már a koreai cég európai gyártóbázisa az említett termékekből. Jászfényszarun ősztől újabb termékkel bővül a profil, szeptembertől beindul a Samsung monitorok kísérleti gyártása is -- tájékoztatta lapunkat Facskó István általános igazgató. Hozzátette: a jövőre tervezett éles üzemben már mintegy 200 főt foglalkoztathatnak ezeken a gyártósorokon.