MP Tetra Rt. néven jön létre a készenléti szervek és állami hivatalok biztonságos, lehallgathatatlan mobilkommunikációs országos hálózatának kiépítését és a későbbi szolgáltatást végző részvénytársaság. Az információink szerint egymilliárd forint alaptőkéjű cégben a Magyar Posta többségi tulajdont szerez. (Az érintett cégeknél illetékes nyilatkozó hiányában nem kívánták kommentálni értesülésünket.)
Lapunk úgy tudja, hogy a részvénytársaság vezérigazgatója az a Papp Miklós lesz, aki évekig vezette a magyarországi analóg mobilhálózatot üzemeltető Westel Rádiótelefon Kft-t.
Ismeretes, hogy a nyár elején végre döntés született az évek óta húzódó Tetra-projektben. A kormány a Magyar Postát jelölte ki, a vitatott költségméretű, de mindenképpen több tíz milliárd forintos beruházást igénylő kommunikációs hálózat építtetője és majdani szolgáltatójaként.
A postavállalat vezérigazgatója, Kalmár István júliusi tájékoztatóján jelezte, hogy erre a feladatra külön céget hoznak létre. A bejelentéskor 51 milliárd forintos összköltségűnek feltüntetett projektet az MFB kormánygarancia nélküli hiteléből kívánják fedezni.
Időközben ellenzéki képviselők a területet felügyelő kancelláriaminiszterhez intézett írásbeli kérdésükben túlzónak tartották a beruházási összeget és a lehetséges infrastruktúra-szállító kiválasztásának módját.
A projekttel összefüggésben, a hét közepén, sajtótájékoztatót tartott a hálózatra pályázni kívánó Motorola, amiről a Világgazdaság is beszámolt. Az ott elhangzottakkal kapcsolatban Galambos József, a Motorola Magyarország Kft. kormányzati megbízásokért felelős igazgatója az alábbi kiegészítést juttatta el lapunkhoz: "Sajtótájékoztatónkon hangsúlyoztuk, hogy a Motorola -- mint minden más mérnöki vállalat -- csak egzakt kérdésekre vonatkozóan fogalmazhat meg egzakt válaszokat. Jelenleg nem adható általunk még csak hozzávetőleges válasz sem arra a kérdésre, hogy a Magyar Posta Rt. által megvalósítani kívánt Tetra-rendszer valós kiépítési költsége milyen nagyságrendű, mivel számunkra nem ismeretesek a rendszerrel szemben támasztott alapvető elvárások. Ebből következően ennek a kérdésnek a megválaszolásától határozottan elzárkóztunk. Az ismételt kérdésekre válaszolva kifejtettük, hogy konkrét számú hardverelem figyelembevételével és az ország 90-95%-os lefedettségét biztosító, valamint átlagosnak tekinthető beszéd- és adatforgalom lebonyolítására alkalmas és mintegy 50 000-60 000 végfelhasználót kiszolgáló rendszer 20-30 milliárd forintba kerülhet. Ez az összeg azonban a Motorola belső kereskedelmi árkalkulációját jelentheti a hardverelemekre, amelyek nem tartalmazzák a vámot és az áfát.
A rendszer kiépítésének számos olyan eleme lehet, továbbá a rendszer működésével kapcsolatos számos olyan elvárás és igény van, amelynek megoldását a nettó kereskedelmi ár nem tartalmazza. A rendszerintegráció; az egyéni végfelhasználói igények, illesztések a különböző kommunnikációs hálózatokhoz; a titkosítás; egységes informatikai platformok megteremtése; adatátviteli terminálok illesztése; stb. általunk még nem felbecsülhető költségek, de azok a majdani projekt szerves részét képezik" -- áll a közleményben