Befejezéséhez közeledik a japán SMK cég 3 milliárd forintot meghaladó zöldmezős beruházásának első üteme. Ennek keretében hamarosan átadják a 4500 négyzetméteres, mobilakkumulátorok alkatrészeit gyártó üzemet a békéscsabai ipari parkban. A japán SMK 3,7 hektárt vásárolt meg a park területéből. A japán cég már most képzi a békéscsabai gyár közép- és felső szintű vezetőit. A leendő irányítók az SMK angliai gyárában kapnak képzést. A brit gyárhoz hasonló méretű és kapacitású lesz a békéscsabai, ahol a most megépített első csarnokban egymillió mobiltelefon-adaptert gyártanak majd.
A távol-keleti cég további beruházásokat is tervez Békéscsabán. A második ütem keretében -- 2002 őszéig -- a fennmaradó 1,7-1,8 milliárd forint befektetésből egy újabb 4500 négyzetméteres csarnokot épít, ahol audioberendezésekhez gyártanak majd tartozékokat -- mondta el lapunknak Sztankó János, az Almáskerti Ipari Park ügyvezetője. Az SMK üzemében októbertől 120 fő dolgozik majd, s jövő év végétől, ha a második beruházási ütem is megvalósul, összesen 400 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség.
A város önkormányzata tavaly jelölte ki az almáskerteket ipari parknak, s nyerte el az ipari park címet. A japán befektetővel tavaly ősszel kötötte meg a szerződést. A zöldmezős beruházáshoz szükséges teljes körű infrastruktúrát a város a japán céggel közösen, ez év tavaszán néhány hét alatt építette ki.
Az SMK Békéscsaba várostól négy évre kapott teljes körű adómentességet. Az önkormányzat a közművekre és utakra több mint 250 millió forintot költött. Ebből a saját pénz összege 180 millió forint volt. További 65 milliót a gazdaságfejlesztési és a területfejlesztési célelőirányzat keretéből nyertek. A város 100 százalékos tulajdonában lévő és az ipari parkot is üzemeltető Vállalkozói Centrum Kft. további tízmillióval járult hozzá a költségekhez.
A város az ITD Hungary közreműködésével további befektetőket kíván hozni az Almáskerti Ipari Parkba. Lapunk információi szerint a város önkormányzata egy újabb külföldi céggel is tárgyal, amely logisztikai központ létrehozását tervezi az ipari parkban. A nemzetközi raktározási és elosztóközpont 3 milliárd forint körüli összegből valósulna meg.