Az idei első féléves adatok és a második féléves kilátások ismeretében 50 milliárd forint körüli, vagyis a tavalyinál 7 milliárddal nagyobb árbevételre számít a Mal Rt. A társaság 70 százalékos exportarányával szeretne javítani a legnagyobb magyar exportőrök listáján tavaly elért 23. helyezésén. Eredménye várhatóan a tavalyival azonos szintű lesz.
Tolnay Lajos érdeklődésünkre elmondta, hogy az első félévben 2,1 milliárd forintos adózott eredményt értek el, nagyobbat a tavalyi első hat hónapénál. Viszont a második fél évben az árak is mérséklődtek, és némileg a kereslet is esett fő piacaikon.
A Mal fennállása óta tavaly teljesített a legjobban. Árbevétele -- reálértéken -- majdnem 20 százalékkal nőtt, a csaknem 43 milliárd forintos árbevételhez 4 milliárd forintos adózott eredmény párosult.
A timföldágazat -- amelynek kapacitását többségében már a speciális, nem kohászati célú timföld gyártása köti le --, tavaly jelentősen növelte termelését. Az európai speciálishidrát- és timföldpiacon 15 százalékos részesedést tudhat magáénak a cég. Külföldi piacai közül a legfontosabbak az uniós országok, a kivitel csaknem 64 százaléka oda kerül, közel 25 százalékkal részesednek a CEFTA-tagországok.
Az alumínium tőzsdei árának emelkedése kedvezően befolyásolta tavaly a kohó eredményét. A két ágazat összességében csaknem 39 milliárd forintos árbevételt produkált.
Miközben az alumíniumágazatnak jól jött a fém drágulása, a Malhoz tartozó Kőbányai Könnyűfémmű ezt az áremelkedést nem tudta vevőire áthárítani. Így -- üzemi szinten -- veszteséggel zárta az évet, de tulajdonosi segítséggel 100 millió feletti eredményt könyvelt el.
A Mal-MWK Kft. 650 tonna öntvény értékesítésével 724 millió foritnos árbevételt, és 20 millió forint mérleg szerinti eredményt produkált.
Tavaly a Mal Rt. csaknem 3 milliárd forintot fordított fejlesztésre. Ebből részben visszaépítettek az alumíniumkohóba 12, tíz évvel ezelőtt kikapcsolt elektrolizálókádat, így a kohó kapacitása évi 35 ezer tonnára bővült. Megkezdődött a tovább feldolgozott, páéldául hengerelt termékek fejlesztését szolgáló program. A timföldgyártásban a késztermék tisztítása teljes mértékben függetlenné vált a bauxit tisztaságától; de költött a cég a nem kohászati timföldek minőségjavítására is.
Ebben az évben is több mint 3 milliárd forintot fordít beruházásokra, ebből felerészben új projekteket finanszíroz. 300 milliót tervezett az ötvözet-, 350 milliót a korundalapanyag-gyártás fejlesztésére fordítani. Az inotai kohóban -- 200 milliós ráfordítással -- új kemencét állítanak munkába, s 100 milliót költenek a Mal Rt. központi számítástechnikai rendszerének fejlesztésére.