A német határ közelében lévő cseh város, Most 70 hektáros területet ajánlott föl a legnagyobb mexikói ipari csoporthoz tartozó Nemak cégnek 160 millió dolláros költséggel felépítendő alkatrészgyára számára -- írja a Hospodárské Noviny. A tudósítás szerint a város jelenleg az ipari övezet kialakításán dolgozik, és bejelentették, kedvező döntés esetén a mexikói cég már októberben megkaphatja az építési engedélyt. A lap úgy tudja, a cseh kormány várhatóan a jövő héten tárgyal az ipari övezetnek nyújtandó támogatásról.
Az 1200 fős üzem öt éven belül az európai autógyárak legfontosabb alumíniumhengerfej- és motorblokk-beszállítójává válhat. A Nemak eredetileg Melnik és Plzen környékét szemelte ki, ám a környezetvédők és a lakosság tiltakoztak az alumíniumból gépkocsikomponenseket gyártó üzem létrehozása ellen. Ezután kezdett a Nemak Magyarországon is 30 hektáros helyszínt keresni zöldmezős beruházása számára. Időközben a magyar kormány és a befektetési szakértők ismét komoly offenzívába kezdtek és számos lehetséges területet ajánlottak fel, amelyek között Tatabánya is szerepelt. A tárgyalások júniusban már Tatabányán folytak. A város ipari parkjában ugyanis -- ahol az idén három új gyár kezdi meg működését -- gazdára vár az eredetileg a BMW számára elkülönített 200 hektáros közművesített terület.
Az évi közel 5 milliárd dolláros forgalmú Nemak-csoport az Alfa konszern és a Ford Motor Co. 80/20 százalékos vegyes vállalata. Európai terjeszkedése során merült fel egy közép-európai beruházás terve.