A tavalyi 14 millió után a Kecskeméti Konzervgyár Rt. várhatóan 32 millió doboz zöldborsó gyártásával zárja az idényt, az áru zöme keleti piacra kerül -- tájékoztatta a Világgazdaságot Ábrahám Tibor vezérigazgató. A legyártott napi egymillió doboz zöldborsó a rendszerváltás óta a legnagyobb mennyiség a cégnél. A borsó nagyon keresett a keleti piacokon, így még a mai viszonyok között is megéri gyártani.
A Kecskeméti Konzervgyár Rt. kizárólagos szerződést kötött a kabai hűtőházzal tisztított, előhűtött borsó szállítására, ezzel új termőkörzetet kapcsolt be. A 32 millió dobozzal egyébként Kecskemét a magyar gyártók között az idén mindenképpen dobogós helyen érzi magát.
Egy hónapja tart a csemegekukorica-szezon is. Ábrahám Tibor jó termésre számít, hiszen optimalizálták a feldolgozandó kukoricafajtákat -- a korábbi, csaknem 20 fajta helyett az idén tízfélére szerződtek --, és 200 millió forintos beruházással a gyártóvonalat is korszerűsítették, bővítették. Az alapanyagot szerződött termelők szállítják. A csemegekukoricát kedveli a hazai, a keleti és a nyugati piac is, vagyis a cég nem aggódik az eladások miatt.
Ám a paradicsompiac tavalyi összeomlása után (amit az olcsó külföldi sűrítmények beáramlása okozott) és a támogatási rendszer változása miatt a termelési kedv nem túl jó, ezért a tervezett 4000 tonna készáruhoz szükséges alapanyagnak csak a felére sikerült szerződni.
A gyár mindazonáltal felfelé ívelő pályán van. Az idén nyolcmilliárd forint árbevételt vár százmilliós nyereség és 400 fős átlaglétszám mellett.
Ábrahám Tibor a konzervipar idei problémái között említette a minimálbér emelését, a dobozár növekedését, az áram drasztikus drágulását, a magas inflációt és a forint sávszélesítését. Így az iparág összes szereplőjének a pozícióját rontja az a pár cég, amely szorult helyzetében ár alatt értékesít (ilyenre is van példa). Összességében várhatóan az iparág eredményessége legalább 25 százalékkal romlik.