Mint arról korábban hírt adtunk, Olaszország piacvezető ingatlanfejlesztő cége, a Redilco SpA több mint 800 millió dollárt kíván befektetni Nagykanizsán. A nyolc évig tartó fejlesztés keretében az ipari parkban gyártóüzemeket, raktárakat, logisztikai bázist, kereskedelmi központot, továbbá egy szállodát, sportlétesítményt, konferencia-központot és irodaházat kívánnak építeni.
Az üzlet komolyságát jelzi, hogy az önkormányzat és az olasz cég már megállapodott, és elkezdték az előkészítést. A beruházásra a Nagykanizsa Ipari Park Kht. 35 és az olasz Redilco SpA 65 százalékos részesedéssel a napokban létrehozta a Nagyplus Rt.-t.
Az ipari park kialakításához azonban szükség van arra a két (összesen 55 hektáros), évek óta használaton kívüli laktanyára, melyek jelenleg az ÁPV Rt. kezelésében vannak. Az önkormányzat hosszú hónapok óta kéri a vagyonkezelőtől az ingatlant, ám döntés a mai napig nem született. Nagykanizsa vezetése azonban bizakodó. Folyamatosan egyeztetnek az ÁPV Rt.-vel, és remélik, hogy valamilyen módon sikerül megszerezniük a laktanyákat -- mondta érdeklődésünkre Törőcsik Pál alpolgármester. Ha nem kapják meg az ingatlant, úgy más módon (például földvásárlással) kell megteremteni az ipari park megépítésének lehetőségét. Erről azonban később dönt a közgyűlés.
A vonatkozó törvény értelmében lehetőség van a laktanyák térítésmentes átadására is. Ez azonban a kormány hatáskörébe tartozik, amely eddig nem döntött -- tájékoztatta lapunkat az ÁPV Rt.
A privatizációs törvény szerint csak versenyeztetés útján értékesíthetők a laktanyák, melyre a privatizáció előkészítését követően legkorábban ez év végén kerülhet sor. Az önkormányzatnak elővásárlási joga van az ingatlanokra, mellyel a versenyeztetési eljárás során élhet. Információink szerint a pályázati kiírás előkészítését már elkezdték.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy értékesítésre csak a környezeti állapot felmérését követően kerülhet sor, mely közbeszerzési eljárást igényel. Mivel az idén kiírt pályázat eredménytelenül zárult, újabb tendert kell meghirdetni -- közölte a vagyonkezelő illetékese.
A beruházást mindezek ellenére szeptemberben elkezdik azon a 45 hektáros területen, ami rendelkezésre áll -- mondta a Világgazdaságnak Sólyom Gábor, a Nagyplus Rt. vezérigazgatója. A társaságnak megvannak a tervei arra az esetre, ha a kért laktanyát nem tudják megszerezni, erről azonban egyelőre nem kívántak nyilatkozni.