Cégvilág

Kohót korszerűsített a Dunaferr

Tegnap újraindult a termelés a Dunaferr II. számú, "tetőtől talpig" korszerűsített nagyolvasztójában, amely immár tíz évig üzemképesnek ígérkezik. Ezalatt több mint 7 millió tonna nyersvasat termelhet. Azután, a jelenleginél jóval kisebb felújítási ráfordítással, még további 6-7 évre meghosszabbítható majd az élettartama.

A beruházást fővállalkozóként a nagyolvasztókat üzemeltető Dunaferr Acélművek Kft. irányította. A bontást és az újbóli építést a Termostav Mr"z szlovák cég végezte. A kiszolgálógépek, acélszerkezetek, építmények, villamos és számítástechnikai rendszerek felújításán 35 magyar cég -- beleértve a Dunaferr társaságait -- dolgozott.
A kohóátépítéssel párhuzamosan az acélgyártó üzemekben is elvégezték az esedékes nagyjavításokat, további egymilliárd forintos ráfordítással.
A mostani kohókorszerűsítés a tervezett 70 helyett 64 nap alatt véget ért, így a beruházásra előirányzott 5,557 milliárd forintból valószínűleg több mint 250 milliót megtakarítottak. (A végleges elszámolás még nem készült el.) Ráadásul az ominózus hat nap alatt termelhető 12 ezer tonna nyersvasból 15 ezer tonna acéltermék gyártható, ennek eladásával mintegy 110 millió forint többletárbevételhez juthat a Dunaferr Acélművek Kft.
A Dunaferr-csoport tavaly összesen több mint 384 milliárd forint halmozott nettó árbevételt ért el, ebből 7,3 milliárd volt az adózás előtti nyeresége. Nyersvasból 1,34 millió tonnát, acélból 1,64 millió, melegen hengerelt késztermékből 1,36 millió, hidegen hengereltből pedig 437 ezer tonnát gyártott.

Tegnap újraindult a termelés a Dunaferr II. számú, "tetőtől talpig" korszerűsített nagyolvasztójában, amely immár tíz évig üzemképesnek ígérkezik. Ezalatt több mint 7 millió tonna nyersvasat termelhet. Azután, a jelenleginél jóval kisebb felújítási ráfordítással, még további 6-7 évre meghosszabbítható majd az élettartama. Gárdonyi Imre-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek