Megkezdődött hazánkban a szürkemarha-vágásból származó húsok rendszeres értékesítése, amely állatokról a szakértők bizton állítják, hogy BSE-mentesek, mert életmódjuknál fogva eddig sem fogyasztottak fehérjetartalmú tápokat. Szomor Dezső, a Kiskunsági Nemzeti Park legelőin lényegében félnomád, ridegtartásos körülmények között tartott 1500-as létszámú gulya tulajdonosa elmondta: hetente egyelőre két nagyobb, biotenyésztésből származó állatot vágnak a jászszentandrási Kóbor-Hús Bt. vágóhídján és készítik elő a hentesüzletek számára. Ez hozzávetőleg heti hat mázsa húst jelent, amelyet a Gódor Bt. budapesti, Fény utcai piacon lévő hentesüzletében, valamint a Hús-Mix Bt. Alkotás és Nagyenyed utca sarkán lévő üzletében mérnek ki.
Az üzletekben -- egyéb hentesáruk mellett -- marhahúsból kizárólag a szürke marháktól származó árukat tartják.
Kurunczi Péter, a Fény utcai üzlet tulajdonosa elmondta: a vásárlók első benyomása igen kedvező a gasztronómiailag, táplálkozás-élettani szempontból a szakértők szerint is értékesebb húsokról. Áruk -- egyes részeket kivéve -- átlagosan 200-250 forinttal magasabb az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóságok által garantált kommersz marhahúsokénál.
Az árak az említett két üzletben tegnap kilogrammonként a következőképpen alakultak: a marhafelsál 1450 forint, az oldalas 779, a lábszár 1349, míg a drágább bélszín az egyéb marhahúséval megegyezően kilónként 3500 forint.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.