Megkezdődött hazánkban a szürkemarha-vágásból származó húsok rendszeres értékesítése, amely állatokról a szakértők bizton állítják, hogy BSE-mentesek, mert életmódjuknál fogva eddig sem fogyasztottak fehérjetartalmú tápokat. Szomor Dezső, a Kiskunsági Nemzeti Park legelőin lényegében félnomád, ridegtartásos körülmények között tartott 1500-as létszámú gulya tulajdonosa elmondta: hetente egyelőre két nagyobb, biotenyésztésből származó állatot vágnak a jászszentandrási Kóbor-Hús Bt. vágóhídján és készítik elő a hentesüzletek számára. Ez hozzávetőleg heti hat mázsa húst jelent, amelyet a Gódor Bt. budapesti, Fény utcai piacon lévő hentesüzletében, valamint a Hús-Mix Bt. Alkotás és Nagyenyed utca sarkán lévő üzletében mérnek ki.
Az üzletekben -- egyéb hentesáruk mellett -- marhahúsból kizárólag a szürke marháktól származó árukat tartják.
Kurunczi Péter, a Fény utcai üzlet tulajdonosa elmondta: a vásárlók első benyomása igen kedvező a gasztronómiailag, táplálkozás-élettani szempontból a szakértők szerint is értékesebb húsokról. Áruk -- egyes részeket kivéve -- átlagosan 200-250 forinttal magasabb az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóságok által garantált kommersz marhahúsokénál.
Az árak az említett két üzletben tegnap kilogrammonként a következőképpen alakultak: a marhafelsál 1450 forint, az oldalas 779, a lábszár 1349, míg a drágább bélszín az egyéb marhahúséval megegyezően kilónként 3500 forint.