Európa legnagyobb kiállító-, nagykereskedelmi, kulturális és szórakoztató központja épül Újpalotán, a Pólus Center mötött. A Szentmihályi út mentén 11 hektáros területen létesülő központ beruházója az Asia Center Kft., melyet tavaly hoztak létre erre a projektre 8 millió dolláros alaptőkével -- tájékoztatta a Világgazdaságot Steven Wu, a társaság ügyvezető igazgatója.
A kivitelező az osztrák Strabag, amely egyébként 50 százalékos tulajdonosa is az Asia Center Kft.-nek. A terveket a Makat Tervezőiroda készítette. A 200 millió dolláros beruházást banki hitel segítségével valósítja meg a beruházó -- mondta az ügyvezető.
A három épületből álló, nyolcszintes, összesen 250 ezer négyzetméter alapterületű nagykereskedelmi, kiállító- és vásárközpont Európában egyedülálló lesz. Az európai és az ázsiai kultúrát egyaránt bemutató központban főként külföldi (többségében ázsiai) és hazai gyártók forgalmazói kínálnak majd divatcikkeket, elektronikai, ipari berendezéseket és más termékeket. A központ célja, hogy segítse az ázsiai termékek európai piacra jutását, valamint az öreg kontinensről származó, azon belül a magyar termékek bel- és külkereskedelmét.
Az üzletek, irodák, kiállítótermek és raktárak iránt már most nagy az érdeklődés mind a külföldi, mind a magyar cégek részéről, számos előszerződést is kötöttek. Az Asia Center a keleti és a nyugati kereskedelmi élet összekötője kíván lenni, ahová napi 50-60 ezer látogatót várnak -- hangsúlyozta az ügyvezető. A központ mintegy 5 ezer embert foglalkoztat majd.
Az Asia Center Kft. további célja, hogy a külföldi gyártókat Magyarországra csalogassa, segítve a megfelelő telephely kialakítását.