Cégvilág

Sztrájk a Sabenánál

A Sabena belga légitársaság szerdán európai légijáratai közül 45-öt kénytelen volt törölni alkalmazottainak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren tartott sztrájkja miatt. Többek között szüneteltek a belga légitársaság Brüsszel, illetve Lyon, Leeds--Bradford, München, Göteborg, Strasbourg, Stuttgart, Torino és Bécs között közlekedő járatai. A jelentős amerikai és európai légitársaságok, így a British Airways, a KLM és az American Airlines járatait a sztrájk nem érintette. Ugyancsak fennakadás nélkül működött a DHL légiszállítmányozó, amelynek Brüsszelben van az európai központja.

A munkabeszüntetést az idézte elő, hogy a belga sajtó kiszivárogtatta a vállalatvezetés struktúraváltási tervét, amely többek között a 12 ezer munkahely közül 2 ezer, továbbá két interkontinentális és hat európai járat megszüntetését irányozza elő. A terv szerint a Sabena 79 gépből álló légiflottáját is megkurtítanák 15-20 géppel, és értékesítenék a légitársaság egyes vagyontárgyait, például hoteleket.
A struktúraváltás döntő fontosságú a Sabena túléléséhez -- írja a Reuters. Ez arra utal, hogy a múlt hónapban a belga légitársaság két fő részvényese: a belga állam és a Swissair svájci csoport megállapodott, a következő két évben utoljára 430 millió eurót invesztál a Sabenába, hogy "a levegőben tarthassa". Ám a Sabenának az elmúlt több mint negyven évben csak egyszer sikerült jelentős profitot termelnie -- teszi hozzá a brit hírügynökség.

A Sabena belga légitársaság szerdán európai légijáratai közül 45-öt kénytelen volt törölni alkalmazottainak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren tartott sztrájkja miatt. Többek között szüneteltek a belga légitársaság Brüsszel, illetve Lyon, Leeds--Bradford, München, Göteborg, Strasbourg, Stuttgart, Torino és Bécs között közlekedő járatai. A jelentős amerikai és európai légitársaságok, így a British Airways, a KLM és az American Airlines járatait a sztrájk nem érintette. Ugyancsak fennakadás nélkül működött a DHL légiszállítmányozó, amelynek Brüsszelben van az európai központja. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek