Az idei év első hat hónapjában csaknem 612 ezer motort gyártott az Audi Hungária Motor Kft., amely 12,6 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának adatát -- derül ki a második legnagyobb árbevételű hazai cég tájékoztatójából.
A motorgyártásnál tapasztalható termelésnövekedés mögött a dízelmotorok állnak. A társaság a tervek szerint több mint 1,1 millió motort gyárt ebben az évben.
Csökkent ugyanakkor a kft. gépkocsigyártása, a fél év végéig összesen mintegy 25 ezer TT Coupé, TT Roadster, valamint Audi A3-as készült, ez mintegy 4 ezerrel elmarad az előző év azonos időszakáétól. (Az A3-as sorozatgyártását ebben a fél évben kezdte el Győrben az Audi.) Az A3-asból mintegy 3400 készült e gyárban. A járműgyártásnál az előirányzott darabszám ezekből a modellekből összesen 50 ezer ebben az évben.
A vállalat 2001 első fél évében 1,77 milliárd euró nettó árbevételt ért el, míg tavaly ilyenkor 1,66 milliárdos volt a cég forgalma. (A forint euróhoz képest történt erősödése miatt a tavaly félévi 430,8 milliárd forintnak megfelelő forgalommal szemben az idei féléves nettó árbevétel 430,1 milliárdnak felel meg.)
Az Audi győri befektetéseinek összege 2001 első fél évében 71,2 millió euró -- 17,3 milliárd forint -- volt. A cég eddigi összes befektetése eléri az 1,139 milliárd eurót (276,7 milliárd forint).
A társaság idei első fél évéhez kapcsolódik a motorfejlesztő központ működésének beindulása, ahol a győri gyár teljes termékpalettáján végeznek illesztési és termeléshez kapcsolódó fejlesztéseket. Az Audi Hungária Motor Kft. jelenleg mintegy 4900 dolgozót foglalkoztat.