A Celsius 2000 romániai társaság 1993-ban indított bojlergyártása ígéretesen fejlődik; tavaly, a korábbi profillal, a vákumszivattyú- és kompresszorgyártással együtt 66 milliárd lejt hozott a cégnek. A növekedés egyetlen gátja a Reuters helyi forrásokra alapozott beszámolója szerint az erős verseny -- amit hivatalos márkakereskedések, a Vaillant, a Bosch és az Ariston támasztanak -- mellett gondot okoz a Magyarországról származó vámkerülő import is. Rontják a tisztességes kereskedők pozícióit a Törökországból bevitt hamisítványok is.
Magyarországról a Hajdú Hajdúsági Iparművek Rt. exportál bojlert Romániába, de csak évi pár száz darabot -- tájékoztatták lapunkat a társaságnál. A téglási cég ottani eladásait maga is nehezen tudja növelni, hiszen világmárkákkal kell versenyeznie, az olcsó kategóriában pedig az olasz termékek a meghatározók.
A román gyártónak vélhetőleg a kishatárforgalomban átvitt bojlerek okoztak nehézséget, de információink szerint az effajta importnak már befellegzett, a vámosok "lehúzták a rolót".