Cégvilág

Játékosan növekszik a Microsoft

A Windows operációs rendszer új verziója és az Xbox játékkonzol a vártnál is kedvezőbb hatással volt a Microsoft pénzügyi évének második negyedére - adja hírül a CNN. Az adózás utáni nyereség az egy évvel korábbi 2,62 milliárd dollárról csak kismértékben, 2,28 milliárdra csökkent. Ez az eredmény jóval meghaladja az előzetes szakértői várakozásokat.

Tévedésük mértéke ugyanakkor kérdéses, mert sokan nem vették figyelembe a szoftveróriás perköltségeit és az Expedia internetes utazási irodában lévő részesedés eladásának csúszását. Az elmúlt három hónapban a Microsoft 17 százalékkal, 7,74 milliárd dollárra növelte bevéte-.lét. Az előzetes becsléseket némileg meghaladó összeg a társaság szerint a Windows operációs rendszer XP nevű legújabb ver-ziójának és az Xbox videojáték piaci megjelenésének köszönhető. A cég vezetése máris növelte a folyó negyedévre vonatkozó növekedési elvárásait, szakértők azonban a júniusban záruló pénzügyi év egészére mégis lefelé módosították számaikat.

A mostani negyedéves jelentés legfontosabb sorának az új piacokon való megjelenést tükröző "lakossági szoftver, szolgáltatás és berendezés" elnevezésűt tartják. Ez az üzletág csaknem megduplázta, azaz 1,2 milliárd dollárra emelte bevételét az elmúlt 12 hónap alatt. A növekedés motorja az Xbox konzol és a hozzá kapcsolódó játékok voltak. Az eddig a japán Sony és Nintendo nevével fémjelzett piacon a Microsoft úgy jelent meg, hogy a berendezést az előállítási költségek alatti áron teríti, és veszteségeinek megtérülését a játékok eladásából várja.

Mivel a Microsoft a világ legnagyobb szoftvergyártója, üzleti eredményeit a PC-ipar teljesítménye is befolyásolja. A személyi számítógépek piacát árgus szemekkel figyelő cég értékelése szerint az iparág annak ellenére is nehézségekkel küzd, hogy a decemberi eladások kedvezően alakultak. A Microsoft a következő két negyedévben továbbra is 5-9 százalék közötti PC-piaci forgalomcsökkenéssel számol.

A Windows operációs rendszer új verziója és az Xbox játékkonzol a vártnál is kedvezőbb hatással volt a Microsoft pénzügyi évének második negyedére - adja hírül a CNN. Az adózás utáni nyereség az egy évvel korábbi 2,62 milliárd dollárról csak kismértékben, 2,28 milliárdra csökkent. Ez az eredmény jóval meghaladja az előzetes szakértői várakozásokat. VG-Összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek