A megállapodás szerint a társaság ez év augusztusáig megkezdi a beruházást, jövőre pedig a termelést is - mondta lapunk érdeklődésére Veilandics Béla, Oroszlány Város Térség- és Gazdaságfejlesztő Kht.-jének ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy az Unip Kft. 25 embernek ad majd munkát, de ez csak a beruházás első lépcsője. A tervek szerint ugyanis a török cég a második ütemben még egy ezer négyzetméteres üzemcsarnokot épít majd.

A városi önkormányzat adómentességgel támogatja a befektetők oroszlányi letelepedését. A minimum huszonöt főt foglalkoztató vállalkozások öt évig ipari és kommunális adómentességet kapnak, három éven keresztül pedig mentesülnek az építményadó fizetésétől.

Egyelőre nem gyakori, hogy török vállalatok Magyarországon ipari beruházásokat létesítenének. Az Unipról annyit tudni, hogy Törökországban virágtermesztéssel, élelmiszeriparral és ipari textilfonal gyártásával foglalkozik. A cégnek Bulgáriában és Romániában már vannak érdekeltségei, de nyugatabbra is terjeszkedni akart, s Magyarországon kedvezőnek találta a gazdasági környezetet. Oroszlányra azért esett a választása, mert a gazdaságfejlesztő kht. kapcsolatban áll az ankarai kereskedelmi attaséval, s ő ajánlotta a Komárom-Esztergom megyei várost az Unip figyelmébe.

Az oroszlányi ipari park az országban az elsők között kapta meg az iparipark-minősítést 1997-ben. Területe 120 hektár, melyből 68 hektár a zöldmezős terület, 52 hektár pedig a barnamezős rész, ez utóbbi jórészt a Vértesi Erőmű tulajdonában van. Várható, hogy a területet tovább bővítik. Az első betelepülő cég az osztrák Koloman-Handler Kft. volt, mely fémiratkapcsokat gyárt. Az ipari parkban ma már tizenhat cég tevékenykedik, a beruházások értéke meghaladja a harmincmilliárd forintot, a cégek árbevétele pedig a negyvenmilliárd forintot. A társaságok közel nyolcszáz embert foglalkoztatnak. A legnagyobb vállalkozás a kanadai Weslin cégé, mely húszmilliárd forintos beruházással 22 ezer négyzetméteres csarnokot épített, s az autóiparnak készít alkatrészeket. Jelentős befektető a membrángyártó Zenon Kft. is, mely az idén fejezi be ötmilliárd forintos beruházását.

Hargitai Éva