A Renault készen áll arra, hogy 250 millió dolláros beruházással összeszerelő üzemet hozzon létre Oroszországban - jelentette be Guy Bara, a Renault és a moszkvai önkormányzat vegyes vállalatának, az Avtoframosnak a vezérigazgatója, hozzátéve ugyanakkor, hogy csak abban az esetben, ha az orosz fél megoldja a helyi alkatrész-beszállítási gondokat.

A tervek végrehajtását egyrészt az akadályozza, hogy gyenge az együttműködés a különféle kormányzati szervek között, másrészt - mutatott rá - megoldatlan az alkatrészellátás a magas importvámok és a helyi beszállítói háttér szervezetlensége miatt.

A francia cég és az orosz kormány még 1998-ban kötött egyezményt Renault autók helyi gyártásáról, s a vegyes vállalat eddigi beruházásai mintegy 70 millió dollárra rúgnak.

A Renault ugyanakkor tárgyalásokat folytat kishaszonjárműve, a Kangoo kínai gyártásának beindításáról. A cég elnökét, Louis Schweitzert idéző Reuters szerint az egyeztetések azután kezdődtek a Huacsen vállalattal, hogy a korábbi tárgyalások megszakadtak a Scenic Peking környéki összeszereléséről. (VG)

VG-összefoglaló