A magyar dohányipar versenyképességének fenntartása érdekében a szakma rendkívül fontosnak tartja az adóterhek megfontolt kezelését. A mostani 20 százalékos emelés ugyan váratlanul érte a szakmát, ugyanakkor Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség ügyvezető elnöke szerint a következő években hasonló nagyságrendű adóemelés várható, ha megkapjuk az 57 százalékos kötelező uniós adószint elérésére vonatkozó halasztást.

Mint korábban beszámoltunk, Magyarország a csatlakozási tárgyalások során eredetileg nem kért derogációt a dohánytermékek jövedéki adómértékére vonatkozó EU-előírás alól. Az idén februárban azonban a közösség új direktívát fogadott el. Eszerint a legkeresettebb árfekvésű termékeknél 2002 júliusától a minimális 57 százalékos adó mellett az ezer szálra vetített adónak el kell érnie a 60 eurót. 2006 júliusában ez a küszöbérték 64 euróra emelkedik. Miután Brüsszelben is felismerték, hogy a rendelkezés kedvezőtlenül hathat a tagállamokra, lehetővé tették, hogy azon országokban, ahol az adószint 2001 júliusában 1000 szálanként 60 euró alatt volt, csak 2005. január 1-jétől kell ezt a minimumértéket kötelezően alkalmazni. Spanyol- és Görögország további halasztást kapott, csak 2008. január 1-jével kell majd a 64 eurós minimális szintet teljesíteni.

Az uniós tagjelölt államok Magyarországot kivéve már a korábbi EU-direktíva teljesítésére is derogációt kértek, mert azzal számoltak, a legális forgalmat és az állami adóbevételeket csökkentheti az 57 százalékos előírás idő előtti alkalmazása. Lengyelország és Szlovákia meg is kapta 2009-ig a halasztást az 57 százalékos és a 64 eurós szabályra vonatkozóan is.

A februárban született módosított közösségi irányelv új helyzetet teremtett, s ezzel gyakorlatilag automatikusan megnyitotta a lehetőséget Magyarország előtt, hogy derogációs kérelmet nyújtson be, ezt még az előző kormány meg is tette 2001 végén. Ha nem kapunk halasztást, ágazati szakértők szerint például a szomszédos Szlovákiában 60 százalékkal lesznek olcsóbbak a dohánytermékek, mint Magyarországon. Mivel az uniós csatlakozás után a közös határon az áruk szabadon mozoghatnak, ez rendkívüli mértékben megnövelheti a magánimportot, súlyos helyzetbe sodorva a magyarországi cigarettagyártókat.

munkatársunktól