Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökségi tagja borúlátóbb: szerinte törvényes mÛködés esetén mindenképpen 3-4 százalékos veszteséggel kell számolni. Az okokat a túlkínálatban, a hátrányos gazdasági feltételekben és az elmúlt évek gyenge országmarketingjében kell keresni.
A szakemberek nagyobb figyelmet várnak a kormánytól az ágazat gondjai megoldásában. Niklai Ákos a kabinettÕl a belföldi kereslet élénkítését várja, egyebek mellett az étkezési utalvány és az üdülési csekk adómentes határának felemelésével, valamint az üdülési csekkek kibocsátási értékhatára megemelésével. Az éttermi fejlesztésekhez felvehetÕ hitelekhez is kedvezÕbb konstrukciót szeretne, nem részletezve a mostani lehetÕség hátrányait.
Az idén a MÛvészinas étteremben is esett kissé a vendégszám, sem a nappali üzleti vendégek, sem pedig az esti, zömében külföldi látogatók száma nem éri el a tavalyit - fogalmazott a Világgazdaság kérdésére az üzletvezetÕ Labancz Zoltán. Nem a vendégszám, hanem a forgalom, illetve a profit a döntÕ - egészíti ki Réti István, a tavaly mintegy 160 millió forintos árbevételt elérÕ Alabárdos étterem tulajdonosa. A hatszáz éves épületben 32, a teraszon pedig 60 fÕre terítÕ és 32 alkalmazottal dolgozó luxusvendéglÕben az átlagos fogyasztás 13 ezer forint.
Marosfalvi László, az egri Tulipánkert étterem tulajdonosa alapvetÕ gondként említi, hogy immár 12 éve húzódik egy egri marketingiroda felállítása, amelynek legfontosabb feladata lenne az úgynevezett "egri imázs" népszerÛsítése a potenciális kül- és belföldi látogatók körében. Mint elmondta, folyamatos vita zajlik arról, hogy ki, milyen formában és milyen pénzbÕl mÛködtesse ezt az irodát, s közben a borairól és mÛemlékeirÕl jól ismert város fokozatosan veszít népszerÛségébÕl. Ugyancsak az idegenforgalomból élÕk problémái közé sorolja, hogy az elmúlt évek sikerpropagandája miatt - amely a statisztikákra hivatkozva nagyszabású beruházásokra buzdította a vállalkozókat - most telítÕdött a piac. Ugyanakkor a forint erÕsödése miatt mind kevesebb turista keresi fel az egyre drágábbá váló Magyarországot, így Egert is, hiszen például a mediterrán országokban gyakran kevesebb pénzért is megkapják ugyanazon szolgáltatásokat.
Konkoly György, az egri Fehérszarvas étterem tulajdonosa is a forint erÕsödésével, az euróra való áttérés átmeneti inflációs hatásával, valamint a kiugróan magas hazai benzinárakkal magyarázza az idegenforgalom - saját üzletében is tapasztalt - mintegy 30-40 százalékos viszszaesését. A helyi viszonyokról szólva kifejtette, hogy leginkább a termálvíz kiaknázása jelentené a megoldást, szerinte egy vagy akár több termálszálló felépítésére is szükség lehet. KövetendÕ példaként említette Hajdúszoboszlót, ahol sorra épültek ilyen hotelek az utóbbi tíz esztendÕben, míg a környéken - utalva az egerszalóki hÕforrás lehetÕségeinek eddigi kihasználtságára - még váratnak magukra ezek a beruházások, s mindez rengeteg nyugati turista elvesztését jelenti.
A cigaretta árusításáról szólva Konkoly György elmondta, hogy egy igazi vendéglÕs nem engedheti meg magának, hogy ne áruljon dohányfélét csak azért, mert azon nincs haszna. A környékrÕl rengetegen járnak át hozzá cigarettáért, mert sokan egyszerÛen nem hajlandók dohányárut tartani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.