A PanTel Távközlési és Kommunikációs Rt. megvásárolta a Novacom Távközlési Kft.-t - erősítette meg lapunknak Törő Csaba, a PanTel vezérigazgatója. A csütörtökön aláírt szerződést a cégeknek hitelező bankokon kívül még a tulajdonosoknak és a versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia.

Az adásvételre jogilag 2003. január 31-én kerül sor, akkor, ha a most aláírt szerződésben kikötött feltételek teljesülnek. Törő Csaba elmondta, a január végi összevonásig a Novacom teljesen önállóan működik, és az új tulajdonos elvárja, hogy az idei év üzleti terve teljesüljön. A vezérigazgató szerint a lépéssel elindult a magyar alternatív távközlés szükségszerűnek tartott konszolidációja. A PanTel Rt. az idei évet - érdekeltségei eredményeivel nem számolva - várhatóan 14 milliárd forintos bevétellel zárja, a Novacom forgalma ugyanakkor mintegy kétmilliárd forint körül alakulhat.

Törő Csaba szerint a PanTel a felvásárlással folytatja azt az utat, amit a Mol Telecom megvételével elkezdett. Akkor a magyar olajtársaság informatikai rendszereinek működtetési szerződését is megszerezte, a Novacom kapcsán pedig a hasonló helyzetben lévő Elmű Rt. szerepét emeli ki a vezérigazgató.

Az egyesülés egyik érdekessége, hogy a Novacommal megerősödő PanTel is eladósorban van, illetve marad. Törő Csaba szerint a mostani akció növelheti a PanTelért elkérhető vételi összeget, "ha a fúziót ügyesen csinálják". A két társaság távközlési gerinchálózata kiegészíti egymást, a piaci részesedés növekedésének megbecsülésére azonban a vezérigazgató nem vállalkozott. A PanTel országos hálózatának hossza mintegy 3700 kilométer, a Novacom pedig elsősorban az Elműre építkező fővárosi szakaszaival növelheti ezt.

A liberalizáció ellenére megmerevedett magyar távközlési piaccal kapcsolatban szakértők egyre gyakrabban hangsúlyozzák, hogy a szilárd lábakkal álló Matáv vezette cégcsoporttal a saját erőit elaprózó alternatívok nem tudnak egy súlycsoportba kerülni. Részben egymással párhuzamosan fejlesztették hálózataikat, miközben az azok kihasználtságát biztosító kereslet összességében nem nő látványosan. Ezenkívül egymással is versenyeznek, elsősorban az üzleti előfizetők Matávtól való elcsábításában. A Novacom, a PanTel vagy a Vivendi Telecom Hungary várható eladásakor rendre szóba kerül, hogy a számos eladósorban lévő, jelentősebb magyar piaci pozíciójú cég egyesítésével lehetne létrehozni a legalább két erős szereplővel bíró versenyt. A PanTel és a magyar Vivendi az előzetesen kiszivárogtatott hírek szerint egyaránt pénzügyi befektetők alkotta csoportokkal folytat előrehaladott tárgyalásokat egy esetleges tulajdonszerzésről.