Az átlagosan évi 100 millió köbméter vásárolt gázzal a pécsi erőmű a Mol nagyvásárlói közé kerül, részesülve az ezzel járó előnyökből - hangsúlyozta Somosi László, a Pannonpower Rt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a szükséges tüzelőanyag bizonyos hányadát a gázpiaci liberalizációt követően a szabadpiacon vásárolja meg a cég.

A Mollal kötött megállapodással megvalósult a tervezett erőmű-beruházás legfontosabb feltétele, a biztonságos tüzelőanyag-ellátás. Egyidejűleg lezárult a fejlesztés kivitelezésére kiírt pályázat is. A beérkezett pályázatok alapján öt versenyképes ajánlattevő maradt, közülük október végéig választják ki a generálkivitelezőt. A program irányítását a Pannonenergia Kft. végzi majd, magában a beruházásban ugyancsak szerepet kap a ma már szintén külön egységként működő karbantartó részleg, a Pannonenergia Service Kft. is.

A beruházás jövő év elején indulhat. Az első lépcsőben mintegy 5 milliárd forintot fordítanak a széntüzelésű kazánok gázüzeművé váló átalakítására, további 5 milliárdos értéket képviselnek a program keretében felújított erőművi berendezések. Az elképzelések szerint a 2004. évi fűtési szezont már az új technológiával kezdi az erőmű. A beruházás második ütemében tervezett gázturbina létesítésének ütemezése a cégnek a villamosenergia-piacon elért pozícióitól függ. Ennek tervezett értéke 15 milliárd forint.

A Pannonpower Rt. előrehaladott tárgyalásokat folytat biomasszaprogramjának megvalósítására is. A tervek szerint a baranyai és somogyi erdőgazdaságoktól, illetve további beszállítóktól származó alapanyaggal akár az energiatermelés egyharmadát lehet majd biztosítani. A speciális tüzelőanyag alkalmazása az államilag garantált áramátvétel mellett ellátási biztonságot is jelent az erőműnek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Pécs két külfejtésében 2004-ben megszűnik a külszíni széntermelés. A bányabezárás műszaki terveit már elfogadták az illetékes hatóságok, a rekultiváció és tájrendezés forrásainak előteremtése, az állami szerepvállalás azonban még nem tisztázott.