A magyarországi internetezők számának természetes növekedése jövőre 23-25 százalék körül várható, ezt az arányt azonban növelhetik a piac fejlődését célzó kormányzati intézkedések - véli Drajkó László, az Axelero Rt. vezérigazgatója. A Matáv csoporthoz tartozó piacvezető cégnek jelenleg 145 ezer kapcsolt vonalon keresztül internetező előfizetője van, kábeltévé-hálózaton 3500-an, a telefonvonalon keresztüli gyors adatátvitelt biztosító DSL-technológián pedig 12 376-an kapcsolódnak a cég szervereihez. A társaság a jövő évben tervei szerint üzemi szinten eléri a nullszaldós, illetve nyereséges működést, elfogadott 2003-as üzleti terve azonban még nincs.

A cég is problémának tartja, hogy az internetszolgáltatók havi rendszeres központi adatszolgáltatási kötelezettsége a gyakorlatban nem működik, így a szereplők kizárólag reprezentatív felmérésekből nyernek képet a piacról. Ezek szerint Magyarországon jelenleg 1,38 millióra becsülhető azok száma, akik havonta egyszer legalább használják a világhálót. Mai előrejelzések szerint 2005-ben 2,2 milliós körül lesz ez az ügyfélszám. Ennek a felhasználói körnek a többsége munkahelyről, vagy iskolából éri el a hálót. Számuk az év végére az Axelero szerint elérheti a 350-400 ezret, a gyors adatátviteli csatornákat használók tábora 60-70 ezresre nőhet.

A szélessávú internetezésen belül az év végére ugyanakkor fordulat állhat be, a kábeltévés hozzáférések számát meghaladhatja a telefonvonalas, DSL-technológiát használók száma. (TZ)