Az elmúlt két évben 250 saját tervezésű, a kombájnok adaptereinek közúti szállítására alkalmas különleges pótkocsit gyártott és értékesített a bábolnai IKR Részvénytársaság. Ez évre már csaknem 150-re van megrendelése a nagyigmándi javító- és gyártóüzemnek. Antos Gábor műszaki igazgató elmondta: a gazdaságok számára állandó gondot jelent a mezőgazdasági eszközök nagy részének közúti szállítása, mivel méretük és járószerkezetük miatt a közutakon nem közlekedhetnek.

Az IKR speciális pótkocsijai e gondot nagyrészt megoldják, így azok az arató-cséplő gép mögött utánfutó-rakományként vontathatók. A gépegység így legfeljebb az egyéb járművek számára a KRESZ által megengedett sávot foglalja el az úttestből, minimálisra csökkentve a balesetveszélyt.

A cég tavaly mintegy 80 millió forintért adott el ilyen járművet. 140 került az IKR által forgalmazott New Holland (NH) kombájnok üzemeltetőihez, 10 más típusú kombájnok tulajdonosaihoz, 20 Ukrajnába és Németországba. Az IKR - mint az NH-gyártmányok kizárólagos magyarországi forgalmazója - arról is tárgyalt, hogy a holland cég más országokban lévő dílerei is forgalmazzák az ASZK-II típusú, univerzális adapterszállító pótkocsit.

A fentiekhez hasonló rendeltetésű, de más kivitelű szállítóeszköz prototípusai is elkészültek Nagyigmándon, ebből eddig két mintapéldányt gyártottak, melyeket a legutóbbi bábolnai nemzetközi gazdanapokon mutattak be. Ezek is az országúti szállításoknál sok gondot okozó, nagy szélességű vetőgépek, kultivátorok és más traktorvontatású eszközök, munkagépek biztonságos közúti továbbítását segítik. Egy kisebb, 10 darabos sorozat gyártása várhatóan még az első negyedévben megtörténik.