A dél-alföldi régióban lecsengőben van az ingatlanvásárlási és építési láz, az állami beavatkozás generáló hatása kifulladt. Szakértők egybehangzó véleménye szerint akiknek volt megtakarításuk és stabil jövedelemmel rendelkeznek, már megoldották a minőségi lakáscserét. A lakosság döntő hányada számára a jelenlegi feltételek mellett sem elérhető az igényeknek megfelelő lakás.

A használt lakások két-három évvel ezelőtti piaci forgalma jelentősen visszaesett. Ingatlanforgalmazók szerint sok a vevőre váró új lakás is a régióban. Sok vállalkozó hosszan tartó, új lakás iránti kereslettel számolva épített új lakásokat.

A téglablokkos tömblakások ára Szegeden és Kecskeméten közel azonos, négyzetméterenként 140-170 ezer, Békéscsabán pedig 120-160 ezer forint között alakul. Az önálló kertes házak - 120-130 négyzetméter alapterület esetén - az ingatlan állagától és elhelyezkedésétől függően 10-35 millió forint között alakulnak Kecskeméten, Szegeden 12-30 millió forint között; Békéscsabán 10-25 millióért, Hódmezővásárhelyen pedig 5-30 millióért lehet eladni.

A telekárak az egekbe szöktek a dél-alföldi régióban is, főleg a megyeszékhelyeken. Az ingatlanforgalmazók szerint a négyzetméterenkénti áremelkedés 10-12 százalékkal haladta meg az inflációt. Szegeden, a belvárosban 5-15 ezer forint a telkek négyzetméterenkénti ára, s csak igen korlátozottan található. Többnyire régi, bontásra váró épülettel vásárolható, négyzet-méterenként 12-15 ezer forintért.

A kecskeméti telkek meglehetősen széles skálán mozognak, az alsó határ 5-6 ezer forint négyzetméterenként, exkluzív helyeken elérheti a 30-40 ezer forint közötti árat is. Békéscsabán drágábbak a belvárosi, illetve a városcentrumhoz közvetlen közel található telkek, mint Szegeden, annyira nincs már hely a belvárosban. A négyzetméterenkénti árak 15-25 ezer forint között alakulnak.