Tegnap óta ismét működik a Dam Steel Rt. finomhengerműve - értesült a Világgazdaság. Az üzem egyelőre a raktáron lévő félkész termékekből dolgozik, ehhez a karbantartókkal együtt 700 főt rendeltek be. Mint beszámoltunk, a cég olasz tulajdonosa, a Cogne közölte, addig nem indítja újra a termelést, amíg meg nem állapodik áramszolgáltatójával, az Émásszal a neki eladott transzformátorállomás visszavásárlásáról. Ha ugyanis a berendezés a vasmű tulajdonában lenne, évi 500 millió forinttal olcsóbban jutna az áramhoz, így viszont komoly veszteségei keletkeznek. A Cogne a Mollal is kedvezőbb árakról szeretne megállapodni. Kilátásba helyezte: ha nem lesz megegyezés, kivonul az országból.

Információink szerint a cég vezetése pénzintézetekkel tárgyal a termelés finanszírozásáról, erre ugyanis önerőből nincs mód.

Mindezeken túl viszont biztos, hogy késik a DAM Steel Rt. pénzügyi és szakmai átvilágítása, amelyre azért lenne szükség, hogy az e célra létrehozott Kohászati Krízis Munkacsoport el tudja dönteni, mekkora tőkeinjekció lenne indokolt a cég középtávú működéséhez. Az átvilágítással megbízott Mátraholding Rt. munkatársait ugyanis nem fogadják szívesen a DAM-ban, mert kapcsolatban van a korábbi Diósgyőri Acélművek Rt. felszámolószervezetével. Emiatt a Kohászati Krízis Munkacsoport tegnap közleményben szólította fel a DAM Steel vezetőit, hogy ne akadályozzák meg a Mátraholding Rt. tevékenységét. A DAM Steel Rt. esetében arra kell választ kapni, mekkora pótlólagos tőkeforrásra van szükség ahhoz, hogy középtávon (2-3 éves távlatban) a cég működőképessége fennmaradjon.

A Mátraholding Rt. bármikor hajlandó megkezdeni a munkát, de a február 9-i határidő nehezen lesz tartható.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere - aki egyúttal az általa létrehozott miskolci önkormányzati Kohászati Krízis Munkacsoport vezetője - kedden elmondta: az olasz tulajdonosi csoport ezen intézkedését a diósgyőri kohászat további működtetését hátráltató újabb időhúzásnak tekinti. Ezért felszólítja a gyár jelenlegi olasz vezetését, hogy amennyiben valóban komoly szándékaik vannak a diósgyőri kohászat megmentésére, további működtetésére, akkor a Krízis munkacsoport elmúlt heti ülésén született egyezség értelmében tegyék lehetővé, hogy a Mátraholding Rt. megkezdhesse a cég teljes pénzügyi és technikai átvilágítását. A cég átvilágításával a - másfél ezer diósgyőri dolgozó munkahelyének megőrzését szolgáló - Krízis munkacsoport bízta meg a Mátraholding Rt.-t, azt követően, hogy a társaság hozzájárult a cég pénzügyi és szakmai befektetői átvilágításához. A DAM Steel vezetői szerint a csoport az átvilágítással olyan céget bízott meg, amely perben áll a jelenlegi olasz tulajdonosokkal.