Új növényvédő szer, futóműfejlesztés, digitális hamisításvédelem, egyéni vércukormérő - látszólag össze nem illő fogalmak, egyvalami mégis összeköti őket: valamennyi kiérdemelte az elmúlt években az innovációs nagydíjat. Ez a díj - mondta lapunknak Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke - az egyik legnagyobb elismerés, amit gazdálkodószervezet, vállalkozó kaphat. Olyan innovációs tevékenységet honorál a zsűri, amelynek révén gazdasági többleteredményt, hasznot, nyereséget tud kimutatni a pályázó, de figyelembe veszik az elbírálásnál a számszerűleg nem megtestesíthető értékeket is. Így például a környezetvédelemben, a tudomány területén, az új piac nyitásában, a fokozottabb exportlehetőségekben rejlő előnyöket.

A lényeg: az adott eljárás, innovációs tevékenység újdonság legyen, melynek hasznosításával jelentősen javulnak a gazdasági eredmények - szögezte le az elnök. Ennek értelmében olyan vállalkozók, gazdálkodószervezetek jelentkezésére számítanak az idei nagydíjpályázaton, amelyek komoly gazdasági sikert értek el 2002-ben nagy jelentőségű innováció, azaz magas színvonalú termék, új eljárás, szolgáltatás létrehozása és piaci bevezetése révén.

A pályázatoknak tartalmazniuk kell a megvalósított innováció részletes leírását és az elért piaci eredményeket, a referenciákat, bennük a szakvéleményekkel, a vevők véleményével. A beadási határidő február 25., az ünnepélyes eredményhirdetés március 27-én lesz a Parlamentben. A nagydíjat a köztársasági elnök adja át.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriuma által felkért szakemberekből áll, elnöke a gazdasági és közlekedési miniszter. A tagok legfeljebb felét teszik ki a korábbi innovációs nagydíjat nyert cégek vezetői.

A zsűri egy nagydíjat ítél oda, a további elismerésre méltó pályamunkákat innovációs díjjal honorálják. Valamennyi innovációnak minősített pályázatot oklevéllel ismer el az alapítvány. A pályamunkák összefoglalóit külön kiadványban jelentetik meg, és a világhálón is megismerhetővé teszik őket. (BJA)