Az egyik legnagyobb németországi földgázimportőr, a Ruhrgas E.On általi felvásárlását ellenző valamennyi társaság visszavonta a bírósághoz ez ügyben beadott keresetét, így az ügylet elől végleg elhárultak az akadályok. A régóta húzódó egyezkedés így zöld jelzést kapott az államtól és a piac szereplőitől egyaránt, ezáltal létrejöhet a kontinens egyik legerősebb energiavállalata - tudósít a Handelsblatt.

Az E.On ugyan már korábban megkapta a kormánytól és a versenyhatóságtól az esseni cég felvásárlásához a jóváhagyást, s megfelelő biztosítékokat is bemutatott a tízmilliárd eurós vételár rendelkezésre állásáról, a német piac kisebb-nagyobb szereplői azonban polgári peres úton kértek a döntés ellen jogorvoslatot. Azzal érveltek, hogy az E.On megerősödése veszélybe sodorja a piaci versenyt, és ellehetetleníti a kisebb versenytársakat. Elemzők korábban feltételezték, hogy a pert az E.On elvesztené. Az érintettek a düsseldorfi legfelsőbb bíróság által január utolsó napjára kitűzött határidő előtt nem sokkal jutottak peren kívüli egyezségre.

A megegyezéstől függött egy további energiapiaci tranzakció is: az RAG bányavállalat ugyanis ajánlatot tett az E.On alaptevékenységen kívüli legnagyobb vagyonára, a Degussa vegyipari vállalatban lévő részesedésre. Az E.Onnak a vételár részeként az RAG felajánlotta a Ruhrgasban lévő 18 százalékát.