Az osztrák fővárosban az idén legalább 300 ezer négyzetméterrel gyarapodik az új irodák kínálata, ám a kereslet is élénk maradhat. Így az üresenállósági ráta várhatóan nem haladja meg a tavalyi 4-5 százalék körüli szintet. Főleg az 500 és 3000 négyzetméter közötti nagyságúakra mutatkozhat továbbra is erős igény - írja a Die Presse az ÖVI ingatlanügynöki szövetségre hivatkozva. Feltéve persze, hogy rugalmasan alakítható, maximálisan felszerelt és jó fekvésű modern irodákról van szó. Az olcsó irodák hirdetőinek ugyanakkor gyakorlatilag semmi esélyük sincs a helyi piacon.

A bécsi irodakínálat növekedési üteme jelenleg így is elmarad a 2001. évi 480 ezer négyzetméteres rekordtól, de az Európai Unió keleti bővítése újragerjesztheti az építési lázat. Az Austria Creditanstalt elemzője közép távon 450-600 ezer négyzetméternyi többletirodaigénnyel számol a Der Standard értesülése szerint.

A mostani lendületes kereslet és a még igéretesebb kilátások ellenére Bécs egyelőre csak Ausztriában legdrágább, az európai ranglistán jóval hátrébb foglal helyet. A közepes fekvésű irodák négyzetméterenkénti havi nettó bérleti díja 12-14 euró, míg a kiemelteké 22 euró körül várható ebben az évben. Ez utóbbiak bérlése ugyan az osztrák piacon viszonylag drágának számító Innsbruckban vagy Salzburgban sem kerül 10 eurónál többe, ám a szomszédos Németországban már érezhetően nagyobbra kell nyitni a kasszát. Így például Frankfurtban még a tavalyi csökkenés után is 42 euró körüli a topbérlet. Igaz, még ez is csak erősen közepesnek tűnik a londonihoz képest, ahol a havi összeg akár a 90 eurót is elérheti.