Az európai és amerikai versenyjogi hatóságok hamarosan jóváhagyják a két nagy amerikai gyógyszergyár, a Pfizer és a Pharmacia egyesülését, miután a két cég eleget tett a hatóságok bizonyos feltételeinek. Így a tavalyi év legnagyobb fúziós ügyletét - amelynek értéke 54 milliárd dollár - várhatóan még az idei év első negyedében tető alá hozhatják a vállalatok.

A Pfizer részvénycserével veszi meg a Pharmaciát, a társaság 1,4 saját részvényt ad minden egyes Pharmacia-részvényért. A Pfizer részvényesei az új vállalat 77 százalékát birtokolják majd. Az egyesülésből évi 48 milliárd dolláros forgalmú vállalat jön létre, olyan "bombákkal", mint a Pfizer Viagrája vagy a koleszterinszint-csökkentő Lipitor, illetve a Pharmacia ízületi gyulladás elleni készítményei: a két cégnek együttesen 12 olyan gyógyszere lesz, amelyek éves forgalma meghaladja az egymilliárd dollárt. A "legek" kategóriájába tartozik a kutatás-fejlesztésre szánt összeg is, hétmilliárd dollárral ebben is ők lesznek az elsők a világon. Az ügylet ugyanakkor megerősíti a Pfizer első helyét az amerikai gyógyszergyárak sorában, s első helyre juttatja Európában, Japánban és Latin-Amerikában is.

A Pfizer utoljára 2000 februárjában hozott tető alá nagyszabású fúziós ügyletet, amikor 114 milliárd dollárért a Warner-Lambert Co. gyógyszergyárat vásárolta fel, ugyanakkor folytatja a profiltisztítást: rövidesen megválik az agrárvegyiparban érdekelt amerikai Monsantóban lévő 84 százalékos részesedésétől.

A gyógyszeripar az utóbbi időben már nem az, ami néhány éve volt: a társaságok jó részénél csökken az árbevétel és a nyereségesség. A befektetőknek olykor akár 40 százalékos visszaeséssel is szembe kell nézniük, hiszen sok cégnél lejárt vagy hamarosan lejár fontos gyógyszerek szabadalmi védettsége, s helyettük jönnek az olcsóbb generikumok, amelyek jelentős forgalmat visznek el a nagy cégektől. Az új fejlesztések azonban csak lassan érnek be, s nem mindig tudják ellensúlyozni a kieső bevételt. Elemzők szerint a következő öt évben 50 milliárd dollár értékű készítmény veszíti el védettségét, azaz a nagy gyógyszercégek ennyi bevételtől eshetnek el. (KK)