Az idei esztendőben ténylegesen mintegy 200 fővel növeli létszámát a jelenleg több mint 3300 főt foglalkoztató Electrolux Lehel Kft. - tájékoztatta lapunkat Takács János vezérigazgató. Ebből 170 főt a Spanyolországból idetelepülő kombinált hűtőgépgyártás jelent, 30 fős bővítést tesz lehetővé 2003-ban a tavaly Németországból áthozott porszívógyártó többletkapacitás. A cég által a megyei munkaügyi központnak bejelentett, összességében 400 fős növekmény fele a szokásos szezonálisan foglalkoztatott munkaerő - húzta alá a vezérigazgató.

Az idén 150 fővel növeli munkatársai számát az 1650 fős Magyar Suzuki Rt. Az esztergomi gyárban amiatt van felvétel, hogy még a tavasz folyamán bekövetkezik a modellváltás: leállítják a Swift gyártását, s megkezdik a máig titkolt új modell kibocsátását.

Szivattyúgyár épült tavaly a tatabányai Grundfos Magyarországi Gyártó Kft. két éve működő motorgyára mellett. Ennek nyomán az első fél évben közel száz fővel bővítik a két üzem létszámát, amely így megközelíti a 600-at, közülük 23-an korlátozott munkaképességűek.

A kereskedőcégek, különösen a multik az idén is intenzíven terjeszkednek. Közülük a jelenleg 950 fős OBI Magyarország Kft. március közepén nyitja meg 13. áruházát Veszprémben. A nyolcezer négyzetméteres barkácsáruház 70 embernek ad munkát.

A Tesco, Magyarország legnagyobb hipermarket-kereskedelmi lánca, és legnagyobb brit befektetője több mint 11 ezer magyar munkavállalót alkalmaz, s minden új áruház nyitásával körülbelül 300-400 új munkahelyet biztosít. A társaság az idén 6-7 áruház megnyitását tervezi. A következő két nyitás nyár elején Budapesten és Siófokon lesz.

A baromfi-feldolgozó ipart is erőteljesen érintette a recesszió, ennek ellenére van olyan cég, amely a kapacitásbővítésben és nem a karcsúsításban látja a kivezető utat, mondván, az ezzel járó költségcsökkentés mértéke minimális lenne. A szentesi központú Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Kft. minimum 80 fő felvételét tervezi március elejétől. A végleges létszám a forgalomtól függ. Az utóbbi időben a termékstruktúra eltolódott a darabolt termékek irányába, mely plusz munkaerőt igényel. A cég folyamatos munkaerőhiányt jelentett a Munkaügyi Minisztériumnak, reméli, most sikerül a környező településekről kielégíteni igényeit.

A fehérneműket gyártó győri Skiny Kft. a megrendelések növekedése miatt vesz fel hosszú távra 100 dolgozót, szakképzett és betanított varrónőket - tájékoztatta a Világgazdaságot a cég vezetője. Dombi Edina elmondta, hogy a vállalatnál jelenleg 320-an dolgoznak: ebből 80 a 2002 novembere óta felvett dolgozók száma, a felvétel jelenleg is folyamatban van, s február végéig még 20 fővel bővül a cég. Az egy műszakban dolgozó vállalatnál teljesítmény- és minőségi bérezés van, az extra teljesítményért prémium jár, a dolgozók 13. havi juttatást, 80 százalékos útiköltség-térítést, étkezési hozzájárulást kapnak.

A győri ipari parkban található Skiny Gyártó Kft. az osztrák Huber Tricot GmbH 100 százalékos leányvállalata. Csak bérmunkával foglalkoznak, a szabott árut a Huber Tricottól hozzák, a készáru a varrás és csomagolás után az anyacéghez kerül vissza, s onnan szállítják a világ számos országába. Naponta 20 ezer fehérneműt gyártanak, az anyavállalat fontos szerepet szán a győri telephelynek a keleti terjeszkedésben.

A GlaxoSmithKline Biologicals (GSK Bio) tavaly áprilisban vásárolta meg a Humán Rt.-től vakcinaalapanyag-gyártó üzemét. 3,4 milliárd forintos beruházás keretében azt modernizálták, s növelték kapacitását. A GSK Bio gödöllői üzeme látja el Magyarország mellett az egész világot a DiPerTe oltás alapanyagával. Emiatt az üzem 65 fős létszámát az idei év végére 150 főre bővítik - tudtuk meg Sklánicz Eleonóra humánerőforrás-vezetőtől. A vezetői állásokat már betöltötték, s jelenleg a környékről középfokú végzettségű vegyipari technikusokat, illetve szakmunkásokat keresnek, ami nem tűnik könnyű feladatnak.

A Karsai Holding kebelébe tartozó Kunplast-Karsai Rt. is létszámbővítésre készül, de nem olyan mértékben, mint azt a Munkaügyi Minisztérium táblázata jelöli. Altner Róbertné vezérigazgató hangsúlyozta, nincs szó 300 fő felvételéről, hiszen az azt jelentené, hogy jelenlegi létszámukat megduplázzák. Két nagy projektjük áll előkészítés alatt, s ha ezek beindulnak, akkor 20, illetve 50 emberrel bővülhet a létszám. Angolul tudó műszaki szakembereknek, illetve betanított munkásoknak - akik már szereztek gyakorlatot az iparágban - adhatnak munkát.