Már színes plakátok hirdetik a februári koncertprogram legfontosabb epizódját: 24-én a Budapest Kongresszusi Központban lép fel a világhírű zongoraművész, Murray Perahia és a londoni Academy of St. Martin in the Fields kamarazenekar. A hangversenyt óriási érdeklődés előzi meg, és a fellépők személye nyilvánvalóvá teszi, hogy az utóbbi idők fantasztikus budapesti koncertjei után ez alkalommal is emlékezetes zenei ünnep várható.

A harminc éve elismert zongoraművészként számon tartott, New Yorkban született Murray Perahiát őszinte barátságával tüntette ki Vladimir Horowitz, akinek a zongorajátéka nagy hatást gyakorolt a művész későbbi stílusára. Legutóbbi, revelatív hatású Bach-felvételsorozata is erről tanúskodik. Bach zenéje kapcsán sokszor merül fel a "hangszerhelyettesítés" lehetősége: a német barokk mester sok esetben készített átiratokat saját műveire.

Perahia játéka a zongora leplezetlen dicsérete: billentése rendkívül tág színskálán képes megszólalni, de sosem próbál elrugaszkodni a hangszer természetes lehetőségeitől, ezért játékát hallgatva fel sem merül az a gondolat, hogy a darab másként is megszólalhatna. Bach zenéje a budapesti koncerten is hallható lesz, előbb az 5. brandenburgi verseny csendül fel, majd Mozart Esz-dúr zongoraversenye, végül pedig Beethoven szintén Esz-dúr vonósnégyesének zenekari változata várható.

A mostani koncert egyébként egy nagyobb sorozat része, amelynek során Murray Perahia az Academy of St. Martin in the Fields kamarazenekarral Spanyolországban, Olaszországban, Svájcban, valamint megszakításokkal Angliában lép fel. Az 1959-ben alapított kamarazenekar - amelynek a zongoraművész állandó vendégkarmestere is egyben - a 60-as évek historikus zenei irányzatának kibontakozása idején alakult, ám már a kezdetektől rendkívül dinamikusan szélesítette repertoárját. Ma már számos kortárs kompozíciót is játszanak, ezek ősbemutatója szintén az Academy nevéhez fűződik.