Március 1-jétől az E.Ontól, illetve az ajkai erőműtől piaci alapon szerzi be az Inotai Alumíniumkohó Kft. és Ajkai Timföldgyár Kft. működéséhez szükséges villamos energiát a Magyar Alumínium (Mal) Rt. - tájékoztatta a Világgazdaságot Tolnay Lajos, a társaság elnöke. Tíz hónap alatt mintegy 580 gigawattórányi áramot vásárolnak, "villanyszámlájuk" 7 milliárd forintra tehető.

A Mal Rt., mint az ország egyik legjelentősebb energiafogyasztója, számára ugyanúgy kulcskérdés az energiaköltségek féken tartása, mint a borsodi vegyipari cégek esetében, így várható volt, hogy a BorsodChem után a Mal is viszonylag gyorsan kilép a közüzemi szektorból. Tolnay Lajos szerint a nyugat-európai versenytársak 2-2,5, legrosszabb esetben 3 eurócent körüli áron vásárolják az áramot. Ezzel szemben nekik 4,2 centet kell kilowattóránként fizetni érte. Ez pedig nyilvánvaló versenyhátrányt jelent.

Márciustól nem a közüzemi piacon, hanem a szabadpiacon, az E.Ontól, illetve az ajkai erőműtől szerzik be a szükséges villamos energiát. A német energiaipari csoport szállítja az inotai kohóban szükséges teljes mennyiséget, illetve Ajkára az importot. Utóbbi helyen emellett éves szinten 52 gigawattóra mennyiségben az ajkai erőműtől is vásárolnak. Összesen 580 gigawattórányi áramról van szó tíz hónap alatt - tudtuk meg a Mal Rt. elnökétől. A szabadpiaci szerződéssel részben sikerült enyhíteni a február 1-jétől - számukra - 13 százalékos áremelkedés kedvezőtlen hatását, de teljes mértékben nem sikerült kompenzálniuk azt. Ahogyan korábban Tolnay Lajos jelezte, az általuk megcélzott piaci árat még nem sikerült elérniük, ez valahol 3,5 eurócent körül volna.

Kovács F. László, a BorsodChem Rt. vezérigazgatója szerint az uniós országokban működő vegyipari cégek átlagosan 5-10 százalékkal vételeznek olcsóbban, de adott esetben 30-35 százalék is lehet az árelőnyük. A kazincbarcikai társaság évente mintegy 8 milliárd forintot költ áramvásárlásra, vagyis 10 százalékos eltérés máris 800 milliós költségmegtakarítást eredményez. A piacra lépés előkészítésekor egyébként legalább ilyen mértékű árcsökkenést céloztak meg. A hírek szerint 11 százalékkal olcsóbban jutnak áramhoz, mint ha a közüzemi szektorban maradnak.

A Mal Rt. elnöke szerint az 50 százalékos importkorlátozást mielőbb fel kellene oldani. Az európai árampiacon ugyanis információink szerint komoly áresés történt, kilowattóránként 4-5 forintos áron versenyeznek ajánlataikkal a termelők és a kereskedők. A magyar átlagárak ennek duplája körül mozognak. Ha nem volna importkorlátozás, és a Mal a szükséges mennyiséget teljes egészében megvásárolhatná külföldön, Tolnay Lajos szerint milliárdos nagyságrendű megtakarítást érhettek volna, illetve érhetnének el.

Információnk szerint a Duna-ferr Rt. is komolyan fontolgatja, hogy a piacra lép. A cég helyzetét könnyíti, hogy saját erőművük megközelítően képes fedezni a kötelező hazai beszerzésű 50 százalékot.