A kapcsolt erőművekben megtermelt villamos energiát a jelenleg hatályos szabályozás szerint vagy a területi áramszolgáltatónak, vagy a Magyar Villamos Művek Rt.-nek kötelező átvenni, hatóságilag megszabott áron.

Budapesten elsőként a csepeli és a pesterzsébeti távfűtéses lakások tulajdonosai élvezhették ennek az egyébként igen környezetbarát energiatermelési konstrukciónak az árelőnyét, a csepeli erőmű új blokkjának átadásával 8 százalékkal mérséklődtek ebben a két körzetben a távfűtési díjak. Ugyanez történik Újpesten és rövidesen Kispesten is. Utóbbi helyen a Főtáv Rt. saját beruházásban a jelenleginél nagyobb kapacitású csővezetéki összeköttetést épít ki, közel egymilliárd forintos ráfordítással Kőbánya és Kispest között, hogy amikor 2004-ben a kispesti erőmű üzembe áll, a két körzet összekapcsolásának ne legyen akadálya.

A Főtáv Rt. emellett a következő években, saját beruházásban, 15-20 milliárd forintos ráfordítással önálló hőközponttal szereli fel azokat az épületeket, amelyek ma még úgynevezett kényszerközösségben vannak másokkal. A távfűtő művek szóvivője elmondta, hogy a törvényi kötelezettségnek megfelelően valamennyi távfűtéses lakás esetében megteremtették a hőmenynyiség szerinti elszámolás lehetőségét, ez azonban az érintett fogyasztók egy jelentős csoportja esetében csak számlázástechnikai változást jelent. Ezerkétszáz épületről van szó.

A program fedezetét a távhődíjak emelése teremti meg. Sturdik Miklós jelezte: az idén két év óta először emelkednek a távhődíjak Budapesten, átlagosan 9,12 százalékkal. Ebben 2 százalékot az árakba épített felújítási alap bővülése indokol. Erre a célra eddig az árak 1, mostantól 3 százaléka szolgál. Évente 1 milliárd forint gyűlik ebből a forrásból össze. E mellé hitelfelvétellel bővítenék a kényszerközösségek felszámolására fordítható források nagyságát, s így a tervek szerint 6-7 éven belül valamennyi fővárosi távfűtéses épület önálló hőközponttal rendelkezhet. A Főtáv Rt. szóvivője hozzátette: a hitelfelvétel maximum 1 százalékos áremelést eredményez.