Paradoxon: a világ legtöbbre hivatott fehérszőlőfajtáinak egyikét Magyarországon alig termesztik, és nem nagyon készülnek belőle színvonalas borok. Nálunk az olaszrizling lett divatos az elmúlt évtizedekben, bukott meg az utóbbi években, s kezd emelkedni egy-két megszállottnak köszönhetően ma, a rajnai ellenben nem dicsekedhet komolyabb honi hagyományokkal. A két fajta egyébként a szakirodalom szerint még csak nem is rokon, s legjobb példányaikat kóstolva valóban meggyőződhetünk: nincs helye összevetésüknek.
Ezért amikor úgy döntöttünk, mérlegre teszünk néhány immár itthon is hozzáférhető rajnait (a fejlemény a Monarchia Kft. egyre bővülő importportfóliójának köszönhető; jóvoltukból teszteltük a Kartauserhof, Schmelz és a Paulinshof borait, a többi germánt a helyszínen vásároltuk), olaszokat végül nem tettünk a sorba. (Őket majd máskor vizsgáljuk meg.) Úgy gondoltuk, a lényeg, hogy jó savú és izmos vetélytársakra akadjunk. Igyekezetünket csak részben koronázta siker. A magyarok ugyanis "vakon" sem titkolták identitásukat, a többi azon múlott, ki milyen elvárásokkal, ízléssel közelít. Egyikünknél ezek után az első három helyet hazaiak foglalták el, mások a mezőny utolsó felébe-harmadába sorolták őket. Csapatunk tagjainak listái még soha nem voltak ennyire eltérőek. Akadt bor, amely egyikünknél első, a másiknál nyolcadik lett.
A tízes sort végigízlelgetve megállapítottuk: nem véletlenül növekszik rohamosan a rizlingek nemzetközi presztízse. E sorok írójának meggyőződése még inkább megszilárdult: nem sok helyen és nem sok fajtából készítenek jobb száraz fehéreket, mint Rheingauban, a Mosel-Saar-Ruwer dreieckében, vagy Wachauban. Esetleg Bourgogne-ban és Tokaj-Hegyalján, chardonnay-ból és furmintból. A minták átlagos minőségének érzékeltetésére legyen elég annyi: egyikünk az általa történetesen az utolsó helyre rangsorolt borról azt írta, "kimondottan jólesik inni".
Hogy miket mondtunk a legjobbakról? A Querbach No. 1. Oestrich Lenchenjéről ezt: "Hát ez meghökkentő! Kicsit füstös, nagyon izgalmas, komplex, gyümölcsös, vastag, elegáns és harmonikus." Vagy: "Olyan zölddiós, hogy csak na!" Remekül szerepelt a Kartauserhof Steinriegel Federspielje 2003-ból. (Wachauban a Federspiel a középkategóriát takarja - a legjobbak esetében tíz euró környéki árakon -, míg a csúcsszárazak Smaragd címen futnak.) "Fűszeres, borsos illatok, gyönyörű ízek, tökéletes harmónia, talán picit rövidebb a kelleténél." Lássuk a Paulinshof auslese trockenjét (késői szüret, szárazra hangolva): "Mézes és fűszeres, sűrű, szenzációs citrusok és barackok az ízében, enyhe szénsavas csípősség, mégis vastag." Egyikünk költői magaslatokra hágott ízlelgetésekor: "Kesernye és frissesség, őszi pára a folyó felett, csók on the water." Következzék Schmelz Smaragdja: "Mézes, enyhén cukorkás, egyben pörköltes, vegetális, borsos illat. Mindez ízében is folytatódik, egyenes, tiszta bor, jó alkohol, szilárd gerinc, tartás, súly és elegancia."
A magyarok sem vallottak szégyent. Különösen Bussay László 2002-es szürkéje és Fekete Béla ugyanabból az esztendőből származó hárslevelűje csillogott. (Kettejüket ketten is tökéletesen öszszekevertük.) Bussay bora "hihetetlenül vulkanikusnak, tűzkövesnek és erősnek bizonyult", bár némelyikünk szerint nélkülözte a "tökéletes tisztaságot". Igaz, ő ilyet is állított: "Nemigen tagadhatná le, hogy Fekete Béla munkája." Az idős somlói mester hárslevelűje ezek után az alábbi elismerésben részesült: "Ennek most nagyon vastag és tartalmas illata van. Fűszeres és szép, jó, igen jó bor."
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.