BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Számon kért felelősség és azonosíthatóság

Az élelmiszer-gazdasági szereplőknek azonnal ki kell vonniuk a piacról azokat az importált vagy általuk gyártott élelmiszer-ipari termékeket, amelyekről feltételezhető, hogy nem felelnek meg az élelmiszer-biztonsági követelményeknek - áll a januártól Magyarországon is hatályos uniós előírásokban. Az érintett cégeknek az eljárások megindításáról értesíteniük kell az illetékes hatóságokat. Tájékoztatást kell adniuk akkor is, ha az árucikkek az emberi egészségre ártalmasnak bizonyulnak. Ilyenkor meg kell tenniük azokat az intézkedéseket, amelyek elháríthatják a végső fogyasztókat veszélyeztető kockázatokat. Az élelmiszer-gazdasági szereplőknek a veszélyforrások megszüntetése érdekében együtt kell működniük az illetékes állami szervezetekkel, és senkit sem tarthatnak vissza attól, hogy a nemzeti jogszabályok adta lehetőségek között a hatóságoknak támogatást nyújtson.

Ágazati szakértők a rendelkezések betartásától azt várják, hogy mostantól megelőzhetők és elkerülhetők lesznek a tavalyi paprikabotrányhoz hasonló esetek. Mint ismert, az elmúlt év második felében egyes hazai gyártók olyan dél-amerikai importpaprikát kevertek termékeikbe, amelyek, nagy dózisban, rákkeltő aflatoxint tartalmaztak. Mivel a káros anyag a kereskedelmi forgalomba is bekerült, egy időre valamennyi paprikaőrleményt ki kellett vonni a boltokból.

Az új szabályozás a felelősség megállapítása mellett a nyomonkövethetőségi kérdéseket is tisztázza. Egyértelmű követelménnyé teszi, hogy az előállítás, a feldolgozás és a forgalmazás minden szintjén meg kell teremteni az azonosíthatóságot, ha az alapanyagok élelmiszerekbe és takarmányokba kerülhetnek. Ennek érdekében olyan rendszereket és eljárásokat kell működtetni, amelyek lehetővé teszik, hogy a cégek szükség esetén adatokat szolgáltathassanak az illetékes hatóságoknak.

A nyomonkövethetőség fontos feltétele, hogy az unióban forgalmazott termékeket el kell látni megfelelő jelöléssel vagy az azonosításhoz szükséges okmányokkal, adatokkal. A biztonságos élelmiszerek forgalmának megállapításához figyelembe kell venni a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatást. Idetartoznak a címkén vagy más hozzáférhető helyen nyújtott információk is. Ezeknek tartalmazniuk kell, hogyan kerülhetők el egyes élelmiszerek "nemkívánatos hatásai".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.