Az agglomerációs övezet keleti és délkeleti szektorában ugrásszerűen megnövekedett a kereslet, néhány jelentősebb beruházás már el is indult, hiszen a munkagépeknek legkésőbb november végéig be kell fejezni az M5-ös gyáli lehajtója és Vecsés közötti M0-s szakaszt és a vecsési elkerülő utat. Gyálnál a ProLogis bővíti raktárát, közvetlenül mellette pedig a Gropius Rt. kivitelezésében logisztikai központ épül. Pécel, Maglód, Ecser térségében, vagyis a keleti szektor-ban tartós áremelkedéssel lehet számolni. Sikeres parcellázásokat lehetne most indítani emellett Gödöllőn, Dunakeszin és Vecsésen is.

A szakértők szerint az agglomerációban továbbra is egyértelműen a felértékelődő területek közé tartozik Biatorbágy és környéke. Igaz, a kínálat bőséges, ami visszafogja az árak emelkedését - vélik az Otthon Centrum elemzői, akik a minap jelentették meg Lakáspiaci Monitoruk újabb számát. Ebből kiderül, hogy az elmúlt 2-3 évben, Nagykovácsiban a Savanyító, Zsíros-hegy és Remeteszőlős belterületbe vonása és közművesítése lendítette fel a piacot.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy az agglomerációban a széles telekkínálattal szemben szűk kereslet áll. Az eladhatóság tekintetében, a közlekedési infrastruktúra mellett a közművesítettség és a szolgáltatások közelsége meghatározó. A környék kiépítettsége, a végleges állapot elérése a (ma már nagyon ritka) telekparcellázási projektek esetében nagyon fontos. Akik néhány évvel ezelőtt jó helyen lévő, gyorsan beépülő, tehát sikeres parcellázás keretében vettek telket (pl. Üröm-Péterhegy), azok pár év alatt jelentős (különösen kedvező esetben akár kétszeres) értéknövekedést realizálhattak.

Tavaly után az idén is jelentős kereslet jellemzi a társasházi építésre alkalmas telkek piacát. Új szereplőként, a hazájukban telített piac taszító hatására, sok spanyol cég jelent meg a befektetési piacon. Üzleti döntéseiket általában lassabban hozzák meg, mint például az izraeli fejlesztők, viszont általában "megértőbbnek" bizonyulnak a bürokráciával, az engedélyezési nehézségekkel szemben.

A fővárosban a sláger továbbra is a pesti belváros, annak is a Nagykörúton belüli része. Keresetté váltak emellett a különleges adottságú fejlesztési lehetőségek (pl. Duna-part, vagy korábban mellőzött műemlék épületek).

Vannak fejlesztők, akik kifejezetten ilyen ingatlanokat keresnek megvételre, hogy ott - elsősorban külföldi vásárlók részére - loftlakásokat vagy exkluzív apartmanokat alakítsanak ki. Ezek ára - a szűk kínálat, a magas beruházási költségek és a célzott külföldi kereslet miatt - általában magasabb az új lakások környékre jellemző árainál.

A piaci kényszer egyszerűen kialakítja az ilyen típusú fejlesztésekhez szükséges "know-how"-t - vélik az Otthon Centrum szakértői.

Budán szintén erősödik a kereslet a magasabb kategóriájú társasházi ingatlanok fejlesztésére alkalmas telkek iránt. Mind Bel-Budán, mind pedig a zöldövezeti területeken keresettek a legalább húsz-, de inkább ötvenlakásosnál nagyobb beruházásra lehetőséget adó telkek. Ezzel szemben az idei év első felében összességében csökkent az érdeklődés a tömegpiaci szegmensben, s az egyre inkább a helyi alközpontok közeli területekre korlátozódik. A fejlesztők egyre körültekintőbben mérlegelik, hogy zajlik-e olyan nagy volumenű fejlesztés, amely hamarosan telítené a piacot, illetve a már meglévő verseny olyan éles, hogy kockázatos lenne újabb nagyberuházással megjelenni.

A IX. és XIII. kerület mellé telítettség tekintetében felzárkózni látszik Zugló (XIV. kerület) és a XI. kerületi egykori rozsdaövezet is. Itt jelenleg is több ezer lakást építenek és készítenek elő, s az új-budai önkormányzat becslése szerint a 2002-2005 között kiadott hétezer használatbavételi engedély mellé 2006 és 2010 között újabb nyolcezerrel kell kalkulálni a kerületben. Mindezekkel szemben a III. kerületben, ahol nincs sok nagy fejlesztés, akár több száz lakásos projektek iránt is van fejlesztői igény.

A pesti belvárosban a Nagykörúton kívüli területek továbbra is népszerűek, bár a telekárkülönbség folyamatosan növekszik a belső részekkel összehasonlítva (egy-két éve 20-30 százalék volt, mára azonban 60-80 százalék is lehet). Középső-Józsefváros is fokozatosan feljövő kerület, ahol a társasházépítésre kínált telkek száma az idén tovább növekedett, s ezzel együtt az árak is kétszeresére emelkedtek.

A kereslet élénk, bár egyre inkább szegmentálódik, s elsősorban a Nagykörúthoz, illetve kisebb mértékben a Corvin sétány projekt területéhez közelebbi utcákban jelentős. A tervezett (és a fél év utolsó hónapjában a bontási munkálatokkal ténylegesen elkezdődött) városrehabilitációs projekt sikere további áremelkedést generálhat a kerületben. Az is várható, hogy a felértékelődő lakóövezet egyre nagyobb részén új szolgáltatóláncok telepednek meg a következő néhány évben.