A német RWE energiaipari csoport európai, Németországon kívüli atomerőművek építésére készül. A társaság vezérigazgatója, Harry Roels tájékoztatása szerint az egyik létesítmény tervezése már megkezdődött. A beruházás olyan országban történne, ahol nagy az atomenergia lakosság általi elfogadottsága – fogalmazott a Financial Times szerint.

A magas költségek miatt az RWE más cégekkel közösen végzi majd a beruházást. Harry Roels nem kívánta megjelölni az érintett országot, viszont elmondta, hogy cége a Nuon társasággal a hollandiai megjelenésről tárgyal, és más közművállalatokkal is erősíti együttműködését. A brit lap Nagy-Britanniát említi az erőmű egyik lehetséges helyszínként. Az ottani kormány épp a közelmúltban értékelte újra az atomenergiával kapcsolatos, addig elutasító nézetét. A másik esélyes Franciaország, ahol az atonenergia széles körben elfogadott. A lap nem említi, de a francia Electricité de France (EdF) villamosenergia-ipari csoport nemrég bejelentette, hogy új atomerőmű építésére készül.

13 másik cég mellett az RWE is ajánlatot tett júniusban a Romániában építendő harmadik és negyedik atomerőművi blokkra. A német kormány bizalmatlanabb az atomerőművekkel szemben, az országban egyébként is a szénerőművek újbóli felvirágoztatása került előtérbe. Ott az RWE a meglévő reaktorok élettartamának meghosszabbíttatásáért lobbizik.

 Roels szerint jó esélye van a Frankfurt melletti Biblis-A nevű reaktor továbbéltetésének, annak ellenére, hogy éppen ez a soron következő bezárandó a németországi egységek között, mert nemsokára 32 éves lesz. VGO