A Robert Bosch Kft. Távközlési Üzletága 2006 végén befejezte a Mátrai Erőmű Zrt. távközlési és hálózati rendszerének korszerűsítését. A százmilliós nagyságrendű beruházást a Bosch üzletága még a nyár folyamán, meghívásos pályázaton nyerte el.

Több meghívott közül esett a Robert Bosch Kft. Távközlési Üzletágára a Mátrai Erőmű Zrt. választása azon a pályázaton, amelyet a két telephelyen működő cég a távközlési és a hálózati rendszerének a korszerűsítésére írtak ki a nyár elején.

A százmillió forintos nagyságrendű beruházás célja elsősorban az üzemeltetési költségek csökkentése, továbbá az új IP technológiának köszönhetően a kihelyezett szervezetekkel való kommunikáció megváltoztatása volt.

Az erőmű által adott megbízás nemcsak a régi EP-rendszer cseréjét foglalta magában, hanem az elavult kábelhálózat egy részének a korszerűsítését is.

A beruházás során a Robert Bosch Kft. Távközlési Üzletága az erőmű
területén mintegy 1400, a Bánya Igazgatóság területén pedig mintegy 500 portot kiszolgáló Bosch Integral 55 telefon alközpontot telepített. Az Integral 55-höz diszpécser-rendszer is kapcsolódik, 15 darab korszerű diszpécser készülékkel. Mindezek mellett Magyarországon először a Mátrai Erőműnél telepítette az üzletág a Linux-alapú vezérlési rendszer legújabb verzióját, ami nagyban növeli a rendszer megbízhatóságát és az adatbiztonságot.

Annak idején azért fogadta el a Robert Bosch Kft. Távközlési Üzletágának ajánlatára a Mátrai Erőmű Zrt., mert olyan egységes rendszert, integrált diszpécsermegoldást tudtunk kínálni, amelynek magas megbízhatóságát és időtállóságát referenciák is igazolják – mondta el Telegdy Péter üzletágvezető, emlékeztetve arra, hogy korábban hasonló munkákat végeztek az ELMÜ Rt-nél, és a Pécsi Erőműnél is. – Mindezek mellett az ár-érték arány is a Bosch ajánlata mellett szólhatott. VGO