Cégvilág

Az E.On 32 milliárdból terjeszkedik Zsanán

Jövőre lezárul az E.On Földgáz Storage Zrt. 32 milliárd forintos zsanai gáztárolói kapacitásának bővítése. A korábbi termelés felhagyása után az újra feltöltött porózus kőzetben a társaság ma 1,54 milliárd köbméter gázt tárol. A beruházás révén újabb 600 millió köbmétert helyezhet el ott, és további 420 millió köbméternyi bővítésre marad lehetősége.

A helyszínen telepítenek két 120/20 kilovoltos nagyfeszültségű transzformátort, átépítik a létesítmény teljes folyamatirányítási rendszerét, új gázkutakat építenek és helyeznek üzembe, s telepítenek két villamos hajtású, 2x16 megawattos turbókompresszort is. Szükség lesz további gázkezelő berendezésekre, és épül a zsanai központ irányítási épülete a szociális helyiségekkel.

Összesen 3,7 milliárd köbméteres magyarországi tárolókapacitásával az E.On ma a térségben az elsők között van. (Romániában három-, Szlovákiában két-, Csehországban három-, Ausztriában három-, Lengyelországban kétmilliárd tárolható be.)

A zsanai beruházás jelentőségét fokozza, hogy Európa-szerte egyre erősebb a gáztárolás iránti igény, s hogy a ma ismert bővítési tervek dacára is mintegy 25 milliárd köbméterrel kisebb kapacitás áll majd rendelkezésre Európában 2020-ban, mint amekkora tárolási kereslet várható. (2010-ig hatmilliárd köbméterrel, 80 milliárdra növelik az összesített tárolókapacitást, 2020-ra pedig további 15-tel, 95-re).

Tárolásra elsősorban a folyamatos ellátás fenntartása miatt van szükség. Tárolókkal jól semlegesíthetők a gázfelhasználás ingadozásából adódó helyzetek, lehetővé válik a másodlagos kereskedelem és a virtuális tárolás is. Mindennek költségei persze beépülnek a gáz árába.

A német E.On 2004-ben vette meg a Mol Rt. gázüzletágát és azzal annak öt magyarországi tárolóját is. Leánycége, a fenti zrt. két éve alulmaradt az 1,3 milliárd köbméteres magyarországi stratégiai gáztároló létesítésére kiírt tenderen a Mol Nyrt.-vel szemben.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek