Cégvilág

Egyeztetés a Széchenyi kártyás hitelkonstrukcióról

– Örömmel üdvözöljük, hogy megmaradt a Széchenyi Kártya kamattámogatása – mondta lapunknak Krisán László, a népszerű konstrukciót működtető KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója –, és azt is méltányoljuk, hogy a kormány erről szóló döntése visszamenőlegesen, azaz január 1-jétől érvényes. Hiszen ez a leggyorsabb, legkedvezőbb és legolcsóbb hiteltermék a mikro-, kis- és középvállalkozások részére – fogalmazott.

A szakember szerint a kamattámogatás meghagyásáról szóló döntés „startlövés” a Széchenyi Kártya 2 előkészítésének felgyorsításához, illetve véglegesítéséhez is. Reményeik szerint ez is rövidesen beindulhat.

 Jelenleg a programban részt vevő összes érintettel – bankokkal, kamarával, VOSZ-szal, Hitelgarancia Zrt.-vel – egyeztetnek, és dolgoznak a szükséges informatikai változtatáson. A továbbfejlesztett változatnál a hitel futamideje a jelenlegi egy helyett két év lesz, egyszerűbb adminisztrációt alkalmaznak majd, és megszűnik a negyedéves törlesztés.

Eredetileg ez év elejétől akarták eltörölni a Széchenyi Kártya kamattámogatását, de a kormány közelmúltban született határozata szerint az idén mégis megmarad a kedvezmény.

A támogatás mértéke a 2008. január 1-je és december 31-e között kibocsátott kártyák esetében is egy százalék, tízmillió forint hitelösszegig, 365 napra.

A kis- és középvállalkozások körében továbbra is igen kedvező a fogadtatása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kezdeményezésére 2002 augusztusában elindított, és ezen vállalkozói kör forráshiányának enyhítésére kidolgozott Széchenyi Kártya programnak. Ezért határozott korábbi döntésével szemben a kormány a kedvezmény fenntartásáról, de tekintettel volt a pénzpiacokon kialakult likviditási helyzetre és a hitelkamatok emelkedésére is.

Teljes cikk

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek