Cégvilág

200 millió helyett 2 millióból kijött volna a kormanyszovivo.hu?

A kormanyszovivo.hu oldal egészen pontosan 200 milló forintba került. Az ár a techline.hu szerint irreális és szakmailag is indokolatlan.

A kormanyszovivo.hu kétszáz millió forintjából kilencmillió forintot kapott az oldal készítője, a maradék állítólag a „fenntartásra” megy el. A techline szerint bár vannak weboldalak, amelyek kilencmillióba kerülnek, ezek többnyire teljes portálok, közösségi elemekkel, rengeteg Web2-es funkcióval, videó-streamekkel, saját dizájnnal, és további extrákkal.

A kormanyszovivo.hu oldal azonban nem ilyen. A honlap külalakja, a techline.hu szerint amatőr, a legszélsőségesebb esetben sem tarthatott tovább 15-20 munkaóránál a dizájn elkészítése. Logó gyakorlatilag nincs, a menü teljesen szöveges. A templatemonster.com-on megvásárolható dizájnokhoz viszonyítva, a kormanyszovivo.hu megjelenése kimondottan szerény. Előbbiek ráadásul 25 dollár/template áron megvehetők, azaz nagyjából kétezer darab igen minőségi dizájn-t lehet vásárolni kilencmillió forintból.

Az oldal funkciók tekintetében sem mutat fel különösebb extrákat. A „Videók” menüpontra kattintva nem jön be semmi, a galéria pedig üres kereteket tartalmaz. Ezen felül megtekinthetjük a két kormányszóvivő igazolványképét (fejenként egy JPG, azaz összesen két darab JPG), illetve elolvashatjuk a kormányprogramot: igaz, azt is csak PDF verzióban. Mivel az oldalon semmilyen közösségi funkció nincsen, üzemeltetése nagyjából egy szerveren való őrzést jelent, ami pedig még a legjobb szerverparkokban is csak havi egy-két millió forintba kerül. Az oldal üzemeltetését végző 100%-ban állami tulajdonú Kopint Datorg Zrt. gyakorlatilag Magyarország legdrágább szerver-üzemeltetője.

A kormányszóvivő szerint az összeg másik fele a szükséges hardverek beszerzésére ment el. Hardvert általában nem szokás weboldalkészítés kapcsán vásárolni, hiszen arra van a szerver üzemeltető, hogy biztosítsa a hardvert. De ha igen, egy merevlemez akkor is elég lenne, a site mérete ugyanis aligha haladhatja meg az 50MB-ot.

A techline.hu kalkulációi szerint az ár szélsőséges esetben sem haladja meg a két millió forintot.

design honlap kormanyszóvivő website
Kapcsolódó cikkek