Cégvilág

A benzinár miatt újra vonatoznak az amerikaiak – Galéria

A rekord magasságú benzinárnak pozitív következményei is vannak. Az Amtrak vasúttársaság például a csöndes haldoklásból tért vissza. A cég tájékoztatása szerint akkor az utasok igénye, hogy kapacitásbővítésen kell gondolkozniuk.

Amikor 1970-ben a Kongresszus létrehozta az amerikai vasúti közlekedést összefogó Amtrak vállalatot, az utasok tizenhétszer annyi mérföldet tettek meg légi úton, mint vasúttal. Mára ez a szám százszorosra változott. A hatvanas évek óta az intercity járatokon megtett út kétharmadával csökkent. Az Amtrak jelenleg 632 használható vasúti szerelvénnyel rendelkezik, közülük néhány vonalon harminc éves vonatok közlekednek – tudósít a New York Times News Service.

Már úgy tűnt, a vasúttársaság csöndes elsorvadásra van ítélve, amikor az égbe szökő benzinárak miatt az amerikaiak újra vonattal kezdtek utazni. Májusban az Amtrak a jegybevételt, és az utasok számot tekintve is rekordot döntött, néhány hosszú távú járatra pedig napokra előre eladták az összes jegyet.

A vasúttársaság további fejlesztéséhez azonban átszervezésre lenne szükség, az országot átszelő vonalak helyett az intercity járatokra kellene helyezni a hangsúlyt a bevétel növelése érdekében. Az Amtrak fölött azonban az amerikai állam diszponál, a korábban megkötött szerződések pedig súlyos kártérítést irányoznak elő a vonalak megszüntetése esetében. A vasúttársaság utasainak száma idén elérheti a 27 milliót, a légiforgalom azonban továbbra is 680 milliós utas számot tudhat magáénak.


[enews_gallery id='402402']

vasút benzin vonat utas amtrak
Kapcsolódó cikkek