Cégvilág

A Bulgargaz csökkentené Gazprom-függőségét

Az orosz gázimportnak való kitettség csökkentése érdekében számos közös projektet indít a bulgáriai Bulgargaz és francia GdF.

Stratégiai partnerséget indít a Bulgargaz bulgáriai állami gázipari társaság és a franciaországi Gaz de France azzal a céllal, hogy csökkenjen Bulgária függősége fő gázszállítójától, az orosz Gazpromtól. A Bulgargaz közleménye illetve szóvivője szerint a két társaság számos olyan közös projektre készül, amelyek a piac fejlesztésére és az ellátásbiztonság javítására vonatkoznak, vagyis, amelyek a gázimport diverzifikálását szolgálják, számol be a Reuters.



A bulgáriai társaság tavaly bejelentette, hogy nyugat-európai energia ipari vállalatokkal tárgyal arról, hogyan lehetne kihasználni a gáztermelésben és más külföldi energia projektekben az együttműködési lehetőségeket. Nemrég azt is közzétette a Bulgargaz és négy másik európai cég, hogy megépítik az uniós támogatást élvező, 7,9 milliárd eurós Nabucco gázvezetéket. Az évi 30 milliárd köbméter kapacitású Nabucco az európai gázimport diverzifikálását szolgálja, vagyis az orosz szállítástól való függést csökkentené. Kaszpi térségbeli és középázsiai szállítók töltenék fel. Átszelné Törökországot, Bulgáriát, Romániát és Magyarországot, végpontja az ausztriai gázelosztó központban lenne.

Gaz de France Nabucco Bulgargaz
Kapcsolódó cikkek