Cégvilág

Drágulhat ősztől a kenyér

A sütőipar várhatóan nem tudja kigazdálkodni az év eleje óta tartó költségnövekedéseket – mondta lapunknak Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Januártól nőttek a munkabérterhek, a termékszállításhoz felhasznált üzemanyagok folyamatosan drágultak, tegnaptól pedig további hét-tíz százalékos gázáremeléssel is szembesülniük kell a cégeknek. A többletkiadások újabb kenyérdrágulást vonhatnak maguk után, de ennek mértéke nagyban függ a betakarítás utáni búzaáraktól is.

A vállalkozások ma összességében azzal számolnak, hogy szeptembertől ismét növelniük kell átadási áraikat. Korábbi nyilatkozatok szerint a cégek kis lépésekben igyekeznek majd elfogadtatni törekvéseiket kereskedelmi partnereikkel. Az elmúlt évben a sütőiparnak 19-20 százalékkal sikerült növelnie az árait, de ez már akkor sem fedezte teljes mértékben a termelési többletkiadásokat.

A pékszövetség adatai szerint Németországban például tavaly mintegy 40 százalékkal drágultak a kenyérféleségek, holott a magyar cégek is hasonló költségekkel működnek. Nálunk – állítják szakértők – a piaci helyzetet és az árérvényesítést az is nehezíti, hogy a versenyhivatal áregyeztetés gyanújával ma is vizsgálatot folytat az iparágban.

További részletek itt olvashatók.

kenyérár liszt Varga László sütőipar Magyar Pékszövetség
Kapcsolódó cikkek