Cégvilág

Az egészségügyi tárca vitatja az ÁSZ jelentését

Bár az egészségügyi tárca tervei között szerepel a rákszűrő rendszer átalakítása, az Állami Számvevőszék jelentését több ponton vitatja - áll a VGO-nak küldött közleményben.

Nem minősíthető rosszabbnak például a hazai méhnyak szűrővizsgálati rendszer az Európainál, pusztán azért, mert nálunk a szűrést orvos végzi, míg a nemzetközi gyakorlat szerint szakdolgozó, azaz védőnő - állítja az egészségügyi tárca. Más kérdés, hogy megindult a Védőnői Mintaprogram a védőnők bevonására, az új feladat végzésére. Ráadásul az emlő (2002) és a méhnyak (2004) szűréseket országosan egyszerre vezették be, amire a világon nem volt még példa - áll a közleményben. 

A szűréssel felfedezett korai emlőrák gyógyulási esélyei is sokkal jobbak, mint a beteg által észrevett daganatoké! Ezért tovább növelik a szűrésen résztvevők arányát, ezzel pedig a gyógyulás esélyét azok számára, akik hajlandóak elmenni. A méhnyak rákszűrésnél nem csak a rákot, hanem a rákmegelőző állapotot szűrik, ez pedig egy pici ambuláns beavatkozással megszüntethető.

Egyáltalán nem biztos az sem, hogy az emlő- és méhnyakrákszűrés esetében az arány messze elmaradt a tervezettől, hiszen aki nem jelent meg szervezett rákszűrésen, az egészségügyi ellátórendszer másik intézményében vagy magánorvosnál elvégeztethette a szűrővizsgálatot. Ilyenkor viszont az információ nem jut el az ÁNTSZ-hez, utóbbi esetben éppen a szűkre szabott uniós adatvédelmi szabályok miatt.

Az ÁSZ javaslata, miszerint a tárca szüntesse meg a szűréseket követő kezelések finanszírozási korlátait: megtörtént. A népegészségügyi célú szervezett méhnyakrák- és emlőrák szűrés hatékonysága érdekében az egészségügyi miniszter e két szűrési forma végzésére szolgáló beavatkozási kódot mentesítette a teljesítmény volumen korlát (tvk)rendelkezése alól, azaz 2006. január 1-e, óta ezen beavatkozások korlátozás nélkül végezhetők, ráadásul a daganatos betegek kezelésének sincs tvk korlátja. Az onkológiai területén megtörtént a centrumok kijelölése. Uniós forrásokból összesen 14 milliárdnyi támogatást fordítanak a korszerű regionális onkológiai hálózat kialakítására.

Ősszel kiírják a korszerű regionális onkológiai hálózat kialakításával kapcsolatos pályázatot 7 milliárd forint értékben. Az új rendszerben a szűrések, életmódjavító programok miatt várhatóan csökken majd a daganatos megbetegedések száma, minden beteg időben kerül be a gyógyítás-gondozás rendszerébe, korszerű diagnosztika szolgálja a gyors és korai felismerést, a kiszűrt betegek pedig nagy tapasztalattal rendelkező centrumokban, ellenőrzött minőségű kezeléssel eredményesebben gyógyulhatnak.

A hátrányos helyzetű kistérségek szűrésének biztosítása érdekében új szűrőbuszokat állítanak munkába. Új szűrési protokollokat vezetnek be: a méhnyakrák és emlőszűrés mellett elindítják a vastagbél, a szájüregi és a bőrgyógyászati szűréseket is. A háziorvosokat ösztönző rendszer kialakításával vonják be a szűrési rendszerbe. A tárca a továbbiakban is kiemelten kezeli a Nemzeti Rákellenes Programot és mindent elkövet, hogy az erre fordított forrásokat minél hatékonyabban használálják föl.

szűrővizsgálatok ÁSZ-jelentés
Kapcsolódó cikkek