Cégvilág

Digitális képkeretek: nem csak fotókhoz

Nem szükséges kinyomtatni a nyári digitális fotókat, ha otthon a nappaliban vagy munkahelyi íróasztalunkon is látni akarjuk azokat. Ráadásul a fejlettebb digitális képkeretek a bemásolt fotók megjelenítésénél sokkal többre is képesek, akár digitális videófelvételeinket, vagy MP3-as zenefájljainkat is lejátszhatjuk segítségükkel. Képméret és szolgáltatás tekintetében igen széles a választék – de ezúttal sem biztos, hogy mindig a drágább modellek kínálják az ideális vételt.

Annak ellenére, hogy egyszerű céleszközről van szó, a digitális képkeretek sokféle hasznos szolgáltatást is felkínálhatnak, így több szempontot kell figyelembe venni, hogy a számunkra legmegfelelőebb modellt választhassuk.

A képátló és a felbontás mellett ma már fontos elvárás lehet, hogy a hagyományos 4:3 képarány mellett a keret alkalmas legyen a szélesvásznú (16:9 oldalarányú) felvételek vetítésére is. Fontos szempont lehet a megjeleníthető fájlformátumok sokasága, a belső memória nagysága – illetve ezzel összhangban az is, hogy milyen memóriakártyákról (például SD, SDHC, MMC, Memory Stick, CF) képes beolvasni a fotókat (esetleg a videókat és hangfájlokat), illetve pendrive, külső MP3 lejátszó csatlakoztatható-e hozzá. Ebből következően a hangszórók teljesítménye is szempont lehet (ez általában 1-2 Watt), bár minőségi hangzásra még a legdrágább eszközök esetében sem számíthatunk.

A kényelmes fotónézegetéshez igen sokféle funkciót kínálnak: képek elforgatása, különféle áttűnések használata, a teljes album képeinek megjelenítése bélyegméretben, diavetítés akár zenével együtt is. További szolgáltatások lehetnek a beépített óra ébresztő-funkcióval, naptár megjelenítése, esetleg audio-video kimenet.

A komolyabb készülékek alkalmasak vezetéknélküli adatátvitelre (Bluetooth vagy Wi-Fi), így akár mobiltelefonról vagy PDA-ról is átjátszhatjuk a képeket, videókat. Mindegyik modell rendelkezik USB vagy miniUSB csatlakozóval, így számítógépről, memóriakulcsról, vagy MP3-lejátszóról is átmásolhatjuk a kép-, video- vagy zenefájlokat – a többfunkciós távvezérlő pedig tovább fokozza a kényelmes használatot.

Minifotók

Az Avs kulcstartóba épített digitális képkerete alig 3 centi képátlójú (3990 forint), a majdnem 4 centis nagytestvér (4990 forint), mindkét eszközt 8 MB-os belső memóriával építették, amely 74 bélyegméretű JPG vagy BMP formátumú fénykép tárolására alkalmas.

Hasonló méret (1,5 inch, 3,8 cm) jellemzi az asztalra helyezhető Lenco DF-151 mini asztali digitális képkeretet (5990 forint), amely ébresztőóraként, hőmérőként is funkcionál, de a JPG és BMP formátum mellett a GIF, TIF és PNG formátumokat is felismeri, sőt, diavetítésre is alkalmas. Az igazán jól használható digitális képkeretek azonban közel 18 centis képátlótól (7 inch) indulnak.

18 centis képátló (7”)

A HannsG HD 7021 jelű modell (10900 forint) a kategóriára általában jellemző 480 x 234 pixeles felbontást kínálja, előnye a 16:9 képarányú megjelenítés lehetősége. 64 MB-os beépített memóriája az SD, MMC, Memory Stick, Memory Stick PRO memóriakártyákkal bővíthető, sajnos csak a JPEG és BMP képformátumokat ismeri, de akár 16 megapixeles fotókkal is megbirkózik.

Drágább, de kevesebbet tud a Mustek PFA-702 (15500 forint), amely csak a JPEG képek megjelenítését vállalja, és csak az SD és MMC kártyákat ismeri fel.

A Transcend T710 (18800 forint) hatalmas, 1GB-is beépített memóriájával tűnik ki a mezőnyből, de akár SD, SDHC, MMC, Memory Stick, CF kártyákról vagy USB kulcsról is beolvassa a JPG vagy BMP képeket, az AVI és MOV formátumú videókat, illetve az MP3-as, WMA és WAV zeneállományokat.

Szintén alkalmas a hangfájlok kezelésére az Alcor Next 7 inches modellje (18900 forint). Az infravörös távirányítóval vezérelhető képkeret SD, MMC, xD, CF és Memory Stick kártyákról olvassa be a fotókat, AVI és MPEG videókat vagy az MP3-as és WMA formátumú hangállományokat. Felbontása 480 x 234 pixel, alkalmas a 16:9 képformátum kezelésére – különlegessége, hogy a mobiltelefonokkal készített videók, illetve az Xvid formátumú mozgógépek is lejátszhatók.

Infravörös távirányítót is kapunk a Memory Vue MV-740 jelű modelljéhez (23500 forint), amely JPG képek, MPEG videók és MP3-as zeneék lejátszását kínálja, különlegessége, hogy az MPEG-4-es formátumú mozgóképeket akár QVGA (800x600 pixel) felbontással is megtekinthetjük, ami ekkora képméretben valóban tűéles kontúrokat eredményez.

Kitűnő minőségű képeket biztosít a Samsung SPF-72H jelű digitális fotóalbuma is (25800 forint), amelynek felbontása 800 x 480 pixel. A JPG, MPEG, WMV formátumok mellett támogatja az MP3-as zeneállományok lejátszását is. A 128 MB belső memóriával épített eszköz az SD, MMC, MemoryStick és xD memóriakártyákat ismeri fel. Különlegessége, képes adatokat fogadni W-Fi hálózaton keresztül is.

Szintén vezeték nélkül küldhetjük a kijelzőre fotóinkat a Parrot DF7220 (29900 forint) fotókeret memóriájába, ez a modell azonban a Bluetooth 2.0 technológiát alkalmazza az adatátvitelre, így akár mobiltelefonunkról is átvihetjük a felvételeket. Beépített SD és MMC kártya-olvasóval és miniUSB porttal is rendelkezik, belső memóriájában akár 300 JPEG vagy GIF formátumú kép is tárolható. Sajnos a színes LCD kijelzője csak 410 x 234 pixel felbontású, így az átlagosnál gyengébb minőségű képre számíthatunk.

20,3-22,8 centis képátló (8 és 9 inch)

Az ár/teljesítmény mutató alapján a kategória egyik csúcsmodellje a Sapphire DPF 8 jelű modellje (24500 forint). A 800 x 600 pixeles felbontás ígéretes, sajnos csak a hagyományos 4:3 képarányú képeket mutat és az MP3-as fájlokat sem ismeri fel – bár a videók hangja megszólal a beépített hangszórókban.

Az Aiptek 8" Monet már alkalmas az MP3-as zenefájlokat önálló lejátszására is, de ezt a szolgáltatást komoly felárért kaphatjuk, mivel a készülékért 38990 forintot kell leszurkolni – az előző modellhez képest egyéb többletet azonban nem kínál az eszköz. Ugyanez a típus kapható Bluetooth adatvitelre alkalmas kialakítással is (45490 forint).

A Lenco DF-911 digitális képkerete (39000 forint) ugyan nagyobb képméretet (22,8 cm), és szélesvásznú megjelenítést is kínál, de a 640x210 pixeles felbontás miatt a kép minősége erősen elmarad az elvárhatótól.

25,4-27,9 centis képátló (10 és 11 inch)

Ebben a kategóriában szintén kiemelkedő ár/teljesítményt mondhat magáénak a Sapphire DPF 10 jelű modellje (29100 forint). A 800 x 480 pixeles felbontás és a 16:9-es képarány előny, ráadásul a gyakorlatban használatos fájlformátumok és memóriakártyák mindegyikét kezeli – egyedül az MP3-as zeneállományok hiányoznak a sorból.

A New Universe DP111A (31500 forint) még nagyobb (közel 28 centis) képátlójú modellje is 800 x 480 pixeles felbontású, a kedvező ár azonban némileg szűkített szolgáltatásokkal jár. Állóképekből csak a JPG formátumot, videóból csak az AVI és az MPEG, zenéből pedig csak az MP3-as formátumot ismeri fel, mindez azonban nem feltétlenül jelent hátrányt, hiszen ezek a legelterjedtebb formátumok. 256 MB-os belső memóriája mindenfajta használatos memóriakártyával bővíthető.

30,5-38,1 centis képátló (12 és 15 inch)

A Memoryvue MV-1210 (49900 forint) mellé ajándékként egy 2 GB pendriveot is mellékelnek. A távirányítóval is vezérelhető digitális képkeret előnyei közé sorolható, hogy „mindenevő”, azaz minden kép-, mozgókép- és hangállomány lejátszható, de a memóriakártyák terén sem válogatós. A nagyméretű kijelző kivételesen nagy felbontással (1024 x 768 pixel) működik, különlegessége, hogy TXT formátumú szövegek is megjeleníthetők – hátránya, hogy csak 4:3-as képarányú vetítést tesz lehetővé.

Nagytestvére, a 15 inches Memoryvue MV-1510 (59900 forint) ugyanezeket a paramétereket kínálja, ajándékba ehhez a modellhez is kapunk egy 2 GB memóriakulcsot.

képkeretek fotó képátló képek videók mp3
Kapcsolódó cikkek