Cégvilág

Kisállat-klónozás, a jövő egyik nagy üzlete?

Egy koreai cég nemrég jelentette be: sikeresen klónozott öt példányban egy kutyát. Az RNL Bio vállalat közlése szerint kizárólagos jogot kapott a kutyák klónozására a Szöuli Egyetemtől, az egész világra kiterjedő szabadalmat szerezve ezzel.

Az RNL Bio máris él megszerzett jogaival és bírósági eljárást kezdeményez a BioArts International ellen, amely állítása szerint megsértette szabadalmi jogát azzal, hogy klónozott kutyák aukcióját hirdette meg. Az ismét kifejezésre juttatta, hogy kutya klónozásra csak nekik van engedélyük, a BioArts pedig eddig csak juhokon végzett beavatkozásokat – írja a pharmiweb.com.

A klónozás mindenesetre jó üzletnek tűnik, mivel a koreai cég ötvenezer dollárt söpört be egy amerikai nőtől, aki öt példányban klónoztatta elpusztult kedvencét. Lehetséges azonban, hogy a kisállat ágazatban az RNL Bio ragadta magához a legnagyobb lehetőséget. Erre utal, hogy a most már boldog klónkutya tulajdonos korábban egy amerikai cégnél próbálkozott, amely csődbe ment, mivel csak néhány klónozott macskát állított elő, kutyát pedig nem.

Míg a háziállatok klónozása csak egy kisebb réteget érinthet, a versenysportok esetében a genetikai fejlesztések dollármilliókat jelenthetnek. 2005-ben mutatták be Pieraznak, az állóképességi versenyek bajnokának klónját. A hagyományos lósportban tilos a klónok alkalmazása, viszont a speciális sportágakban, mint a hosszú távú versenyek vagy a rodeó, a genetika már jelentős szerepet játszik. Pieraz klónozása azért is jelentős, mert egy komoly akadályt küzdhet le vele tulajdonosa.

Az ilyen típusú versenyeken résztvevő lovakat már fiatalkorukban kasztrálják. Így a klón egy az eredetivel tökéletesen megegyező képességű, de azzal ellentétben szaporodásra képes egyed lehet, ha felnő - írja a New Scientist. A szaporítóanyag eladása vagyonokat hozhat, de a klónok létrehozása is igen költséges. Bár a hatékonyság javult, jelenleg is csak az embriók 15 százaléka alkalmas a beültetésre.

A Cryozootech nagyratörő tervekkel rendelkezik, ezt mutatja, hogy már harminchárom bajnok ló génállományát tárolják, ezzel az olasz vállalat hosszú távon megelőzheti riválisait, amelyek közül sokan olyan országban működnek, ahol a kereskedelmi célú klónozás még nem engedélyezett.

kutya klón
Kapcsolódó cikkek