Cégvilág

Mentőfejlesztésre 11,5 milliárd

A kormány az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 11,5 milliárd forintot fordít a mentés és légimentés fejlesztésére, a mentésirányítási rendszer korszerűsítésére pedig további 3,5 milliárdot különít el a 6 régió számára, Közép-Magyarországnak további 600 millió jutott.

A sürgősségi ellátás fejlesztéséről, a mentésről, légimentésről szóló uniós pályázat kiírására várhatóan kora ősszel kerül sor - tájékoztatta a VGO-t az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája. A tárca - a múlt heti helikopter tragédiát követően - elemezte a mentés helyzetét. Arra jutott, hogy 2002-ig a légimentés korszerűtlen Mi-2 gépeket használt melyeket 2006 –tól cseréltek le a korszerű helikopterekre.

Jelenleg öt Eurocopter EC135 T2, és három Eurocopter AS 350B Ecureuil áll a betegek rendelkezésére. 2002 és 2006 között átlagosan évi 700 milliót, a nagyjavításra pedig 600 milliót fordított, 2006-ban 800 milliót, 2007-ben pedig 1 milliárd 300 milliót fordítottak e célra. Az idén az összeg 1 milliárd 500 milliót. A minőségi fejlesztés során az egyik cél az országos lefedettség biztosítása, korszerű eszközpark kialakítása, és a legmagasabb szintű szakemberképzés megszervezése volt. A helikopterek a legmodernebb orvostechnikai eszközökkel vannak felszerelve, így a légimentés technikai és szakmai feltételei európai szinten biztosítottak.

Hat légimentő bázis üzemel Magyarországon: Budaörsön, Miskolcon, Pécsett, Debrecenben, Sármelléken, Balatonfüreden. A füredi légimentő bázis az országban az egyetlen olyan, ahol együtt található meg a földi- és légimentő-járművekkel felszerelt eszközpark. A hat légimentő bázis hamarosan kiegészül, hiszen ezen a héten hirdetik ki a szentesi légibázis építésére kiírt közbeszerzési eljárás eredményét, a bázis a tervek szerint decemberig épül fel. A szentesi légimentő-bázis felépítéséig ősszel megnyitják a szolnoki ideiglenes bázist. A légimentés új koncepciójának megfelelően a szakemberek speciális képzéseken vesznek részt.

légimentés mentés uniós pénzek
Kapcsolódó cikkek