Cégvilág

Hatmilliárdos beruházás az Országos Onkológiai Intézetben

Hatmilliárd forint európai uniós forrás biztosít a kormány túlzsúfolt, évente 10 ezer fekvőbeteget és 500 ezer ambuláns beteget ellátó Országos Onkológiai Intézményre – jelentette be ma az intézetben tartott kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Arról is döntött a kabinet, hogy a korszerű országos regionális onkológiai hálózat kialakítására 14 milliárdot fordítanak. Az OOI lesz a központi régió daganatos betegeit ellátó, európai színvonalú gyógyító centrum, ahol úgynevezett onkoteamek (sebész, sugárterapeuta, kemoterapeuta, belgyógyász, pszichológus) foglalkoznak a betegekkel. A beruházás a tervek szerint 2010-ben fejeződik be, azt követően 70 százalékos betegforgalom növekedés várható úgy, hogy a régióban ma meglévő 22 onkológiai részlegből csak a valóban színvonalas, egységes elvek szerinti, az európai uniós szabványoknak megfelelő ellátást nyújtók maradnak meg.

Kásler Miklós professzor, az OOI főigazgatója a VGO kérdésére úgy fogalmazott: hét és fél évi "küzdelemre" tett pontot a kormány. A beruházás azért fontos, mert az elmúlt 15 évben bizonyos daganatos esetek ellátásában megkétszereződött vagy megháromszorozódott a betegforgalom, miközben az intézet egyetlen négyzetméterrel nem bővült, így a napi 2000 beteg fogadása miatt óriási a zsúfoltság.

A szerződést már megkötötték a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel, s a pénzt az építkezésnek megfelelően kapják meg. A beruházás során új diagnosztikai épülettömböt, új sebészeti tömböt, új kúraambulanciát és zárt forgalmú patikát építenek, s bővítik a képalkotó diagnosztikai eszközparkot. Lecserélik a már elavult műszereket is. A fejlesztések következtében csökkennek a várólisták és az előjegyzési idő – tette hozzá Kásler Miklós professzor.

hatmilliárd rákbetegek OOI
Kapcsolódó cikkek